Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Biroul Politic Național al Platformei…

Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic pentru Fracțiunea Platformei DA din CMC

Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a decis, marți seara, 20 decembrie, retragerea sprijinului politic Fracțiunii Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) „pentru abaterile grave de la cursul politic promovat de Platforma DA, inclusiv prin acțiunile și declarațiile publice împotriva hotărârilor de partid luate prin vot și pentru prejudicieri grave aduse imaginii partidului”, potrivit unui comunicat publicat de Platforma DA.

Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr s-a convocat de urgență în ședință după ce consilierii municipali au aprobat marți, 20 decembrie, patru din cele șase proiectele urbanistice zonale (PUZ), aflate pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Printre cei care au votat pentru cele patru PUZ-uri aprobate de CMC au fost și consilierii municipali care fac parte din fracțiunea „ACUM Platforma DA”.

Ulterior, în cadrul unei intervenții live pe Facebook, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat că partidul „se disociază de consilierii municipali, se disociază de declarațiile lor, se disociază de voturile lor” și le-a solicitat „să-și depună mandatele de consilier”.

„Am atenționat, deja foștii colegi de partid, despre un eventual vot pentru aceste proiecte controversate. I-am atenționat că voi solicita Biroului Politic Național retragerea sprijinului politic întregii fracțiuni în cazul în care vor recurge la aranjamente cu socialiștii și cu primarul municipiului Chișinău Ion Ceban pentru a vota aceste PUZ-uri. (…) În momentul de față, prin decizia Biroului Politic Național al Platformei DA putem constata că procesul de resetare internă a Platformei DA a luat sfârșit. În viitorul apropiat, prin decizia Biroului Politic Național va fi convocată, după sărbătorile de iarnă, ședința Consiliului Național Politic pentru a accelera procesul de pregătire pentru campania locală.

(…) Aceste voturi, date de consilierii municipali, deja foștii colegi, nu reprezintă poziția partidului. Partidul se disociază de consilierii municipali, se disociază de declarațiile lor, se disociază de voturile lor și le solicită să-și depună mandatele de consilier”, a declarat Dinu Plîngău.

Consilierii municipali au aprobat marți, 20 decembrie, patru Proiecte urbanistice zonale (PUZ) pentru patru terenuri din Chișinău. Potrivit arhitectului și viceprimarului suspendat, Victor Chironda toate „PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial”.

Într-o conferință de presă, Victor Chironda, a afirmat că „deși, în general, PUZ-ul este un proiect care are caracter de reglementare specifică detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate și asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile Planului Urbanistic General (PUG) al localității din care face parte”, el menționează că „obiectivul acestor PUZ-uri este doar de a legaliza construcția clădirilor”.

În aceeași conferință de presă, Victor Chironda a explicat că „încălcările de norme și normative urbanistice” din cele șase PUZ-uri, și anume că, toate „terenurile vizate, au conform PUG, coduri de restricție” ce țin, fie de dezvoltarea ulterioară a infrastructurii orașului, fie de „interdicția de a construi blocuri de locuit” în zona vizată.

Cu o reacție la acest subiect, a venit și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, care a menționat că deciziile CMC sunt „ilegale”.

„Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a declarat Spînu.

Pentru cele patru PUZ-uri aprobate marți de CMC au votat 13 consilieri ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), 7 consilieri municipali care fac parte din fracțiunea „ACUM Platforma DA”, Valerii Klimenko – de la partidul Șor, Corneliu Pântea – consilier al Partidului Unității Naționale (PUN), Ivan Filimon – Partidul Comuniștilor din R. Moldova, Victor Mîndru – Partidul Democrat (PD), și Aliona Mandatii, Ala Tîșcul, Serghei Afanasenco, Valentin Cebotari și Veaceslav Nedelea, consilieri municipali neafiliați.