Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Averea Silviei Radu. Ce salariu…

Averea Silviei Radu. Ce salariu a avut la Primărie și cum e remunerată la minister

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate au început să fie publicate declarațiile de avere și interese persoanele ale persoanelor care dețin funcții de demnitate publică. Astfel, miniștrii, deputații, primarii și alți funcționari publici, și-au scos averile la vedere, iar printre aceștia se numără și ministra Silvia Radu.

În declarația de avere și interese personale, depusă astăzi, 29 martie, Silvia Radu menționează că în 2018 a ridicat aproape 64 de mii de lei din funcția de primar interimar a municipiului Chișinău.

Totodată, în cele câteva luni în care a fost la șefia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu a obținut un salariu de peste 58 de mii de lei.

Conform declarației de avere și interese personale, familia Radu deține zeci de hectare de terenuri, iar în 2018 a procurat șapte terenuri agricole. Familia ministrei deține două apartamente, o casă de locuit de 220 m2, dar și un spațiu comercial. Silvia Radu, împreună cu soțul său, Vergiliu, sunt proprietarii ai trei automobile: Audi A8, Volkswagen Passat și Ford Transit. Soții Radu mai dețin acțiuni și cote părți în cinci companii, cea mai importantă afacere fiind „Radu-Agro” SRL, cu activități în agricultură.

Silvia Radu a ajuns în politică în 2016, când a candidat independent la alegerile prezidențiale. Atunci, deși a investit 4,6 milioane de lei, a obținut 5635 de voturi (0,37%), dintre care 1472 au fost în Chișinău. Radu s-a clasat doar pe locul opt din cei nouă concurenți din electorală. A depășit-o doar pe Ana Guțu, candidata partidului Politic „Dreapta”, dar a obținut de două ori mai puține voturi decât activista Maia Laguta.

Silvia Radu a revenit în viața publică și politică de la Chișinău în noiembrie 2017, fiind instalată, surprinzător, în fotoliul de primar interimar al mun. Chișinău de Nistor Grozavu, viceprimar, cel care preluase funcția de primar interimar după suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă din cauza unui dosar penal.

Ulterior, Silvia Radu a candidat la funcția de primar, în calitate de candidat independent. Deși susținea că nu are nicio legătură cu PDM, ea a fost susținută masiv de televiziunile trustului media controlat de Vladimir Plahotniuc.

În electorala din 2016, peste 2,4 milioane de lei din bugetul Silviei Radu s-au cheltuit pentru publicitate electorală la Prime TV, a politicianului Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. În campania din 2018, televiziunile din trustul lui Plahotniuc au susținut-o pe gratis.

După ce nu a reușit să ajungă în funcția de primar al Capitalei, în luna septembrie 2018, Silvia Radu a fost numită ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Filip, deși a declarat anterior că nu va accepta nici o funcție în Guvernul Filip.