Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația „Moldova Fruct” este îngrijorată…

Asociația „Moldova Fruct” este îngrijorată de situația din domeniul horticol și cere Guvernului măsuri urgente pentru „diminuarea impactului secetei și embargoului rusesc”

Membrii Asociației „Moldova Fruct” sunt „profund îngrijorați” de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei din anul curent și a embargoului asupra fructelor moldovenești impus de către Federația Rusă. În acest sens, Asociația anunță joi, 11 august, că a înaintat Guvernului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) o listă de măsuri pentru „depășirea situației și diminuarea impactului asupra sectorului”.

Din cauza secetei, conform Asociației „Moldova Fruct”, horticultorii vor avea recolte mai mici de prune si mere. 

„Și dacă pentru prune, piața a reușit să fie diversificată în ultimii ani, la capitolul mere situația va fi dificilă. Din cele 255 mii tone de mere exportate din recolta anului 2021, pe piața Rusiei au fost exportate 231 mii tone”, susțin reprezentanții Asociației.

Iurie Fală, director executiv al „Moldova Fruct”, afirmă că agricultorii caută piețe alternative pentru a-și exporta produsele.

„Trebuie să constatăm că este practic imposibil să reorientăm această cantitate pe alte piețe timp de un an. Suntem în căutarea piețelor alternative, avem planificată participarea la un șir de expoziții internaționale pentru a promova fructele moldovenești, avem misiuni comerciale ca să prezentăm cumpărători din diferite țări potențialul de producere și post-recoltare, dar nu este atât de simplu să facă față acestei situații. ”, spune Iurie Fală.

În context, Asociația „Moldova Fruct” cere autorităților:

  • întreprinderea unui șir de măsuri ce stau în competența Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ce țin de deblocarea situației privind exportul în Federația Rusă, inclusiv intensificarea controlului fitosanitar, astfel încât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară;
  • întreprinderea unui șir de măsuri ce stau în competența Guvernului: instituirea stării de urgență în agricultură, identificarea, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a resurselor financiare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc;
  • întreprinderea unui șir de măsuri de identificare a piețelor alternative inclusiv urgentarea negocierilor cu Republica Arabă Egipt privitor la semnarea acordului de liber schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară.

Reprezentanții Asociației menționează că, în cazul în care sunt identificate obiecte de carantină în fructe, „trebuie să fie penalizați operatorii care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara”.

Joi, 11 august, MAIA a recepționat notificarea autorităților din Federația Rusă prin care se anunță că începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului. Totodată, autoritățile au anunțat că urmează să discute cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău „pentru a identifica soluții”.

Din 15 august, Rosselhoznadzor limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”. Despre asta a anunțat Iulia Melano, consiliera șefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor”, a scris presa rusă.

În urmă cu șase zile, Asociația obștească „Forța Fermierilor” a solicitat repetat Guvernului să declare stare de urgență în agricultură până pe 1 septembrie din cauza secetei severe. Potrivit Asociației, recolta de porumb din acest an a fost afectată în proporție de 90%-100%, iar recolta de floarea-soarelui – în proporție de 50%-70%.

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la postul de televiziune TVR Moldova că va cere instituirea stării de urgență în agricultură. Potrivit lui, roada nu a fost cea așteptată la grâu. În raioanele de sud ale țării au fost înregistrate mai multe prejudicii din cauza secetei.