Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația „Forța Fermierilor” solicită din…

Asociația „Forța Fermierilor” solicită din nou autorităților să declare stare de urgență în agricultură din cauza secetei

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Asociația obștească „Forța Fermierilor” solicită repetat Guvernului să declare stare de urgență în agricultură până pe 1 septembrie din cauza secetei severe. Consiliul Asociației a avut vineri, 5 august, o ședință de lucru cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul căreia a fost discutată „situația curentă din sectorul agrar”.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, recolta de porumb din acest an a fost afectată în proporție de 90%-100%, iar recolta de floarea-soarelui – în proporție de 50%-70%.

În context, membrii Asociației solicită Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să aprobe decizii care să ofere agricultorilor afectați „dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați fără calcularea penalităților”, precum și „unele facilități fiscale, în special, posibilitatea folosirii TVA-ului pentru achitarea unor impozite și contribuții”.

„Agricultorii, reieșind din experiența tristă al anului 2020, au adus multiple argumente în favoarea oficializării dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților scadente drept garanție legală față de abuzuri din partea creditorilor. Fermierii nu mai au încredere în promisiuni verbale. Ministrul a luat act de revendicarea Asociației și a promis că problema va fi încă o dată analizată și la următoarea ședința vom primi răspuns”, arată un comunicat al Asociației.

Pe 20 iulie curent, Asociația obștească „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului să declare stare de urgență în agricultură din cauza secetei severe care „poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii, care activează în zonele rurale”. Reprezentanții Asociației anunțau atunci că au purtat discuții cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul cărora au fost abordate mai multe probleme stringente.

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la postul de televiziune TVR Moldova că va cere instituirea stării de urgență în agricultură.

Potrivit lui, roada nu a fost cea așteptată la grâu. În raioanele de sud ale țării au fost înregistrate mai multe prejudicii.