Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproape o mie de refugiați…

Aproape o mie de refugiați din Ucraina au fost angajați oficial în R. Moldova, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 23 februarie 2023, 992 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 723 de femei și 269 de bărbați, au fost angajate oficial în câmpul muncii din R. Moldova. Potrivit ANOFM, cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele Agenției sunt angajați în: Chișinău – 749 persoane, UTA Găgăuzia – 42, Bălți – 35.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM.

Potrivit informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la începutul anului curent:

  • Circa 131 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând circa 1938 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.
  • Peste 18 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, peste 600.000 de cetățeni ai Ucrainei au trecut prin țara noastră de la începutul războiului. În prezent, în R. Moldova au mai rămas circa 100.000 de refugiați.