Principală  —  IMPORTANTE   —   ANSP anunță că nu există,…

ANSP anunță că nu există, în prezent, riscuri iminente privind o eventuală expunere la radiații ionizante

Sursa foto: Digi 24

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță marți, 9 august, că monitorizează, în „limitele competenței”, evoluţia radioactivităţii mediului pe teritoriul R. Moldova și anunță că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise.

Potrivit datelor de laborator, nu există careva riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, valorile fondului radioactiv aflându-se în domeniul de variaţie ale celui natural caracteristic teritoriului țării. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nicio avertizare pentru țările vecine cu Ucraina, susțin reprezentanții ANSP.

În context, ANSP atenționează populația că administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) „la moment este inoportună, deoarece nu există niciun temei rezonabil”.

„Avertizăm că utilizarea fără indicații a preparatelor menționate poate prezenta și unele riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide. Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu, comprimatele fiind recepționate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și repartizate subdiviziunilor teritoriale pentru a fi distribuite Centrelor de Sănătate din teritorii, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova”, arată un comunicat al Agenției.

În caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, potrivit ANSP, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia CSE a R. Moldova, care „va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională”.

Specialiștii ANSP susțin că au elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, care include și instrucțiunea de utilizare de la producător.

„Preparatele cu iod stabil, cum ar fi Iodura de potasiu, sunt destinate administrării de către populație din apropierea unui reactor nuclear sau în alte locuri, unde pot avea loc accidente nucleare cu aruncarea iodului radioactiv în aer. Preparatul de iod stabil este predestinat pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.

În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării în timp de câteva ore, timp, care va fi folosit pentru întreprinderea măsurilor generale de radioprotecție a populației, precum ar fi adăpostirea sau evacuarea;

În caz de urgenţă nucleară, administrarea Iodurii de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție primară sau independentă. Administrarea Iodurii de potasiu este una dintre numeroasele măsuri disponibile pentru protejarea sănătății populației de expunerea la radiații ionizante rezultate din eliberarea de iod radioactiv dintr-o instalație nucleară sau de la o explozie nucleară;

Iodura de potasiu este în formă de comprimate și fiecare cutie conține un prospect al preparatului care urmează a fi studiat pentru a evita o supradozare, sau neglijare a contraindicațiilor”, anunță ANSP.

Marți, 9 august, Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu. În urma discuțiilor purtate de ministra Sănătății a R. Moldova, Ala Nemerenco, cu omologul său din România, Alexandru Rafila, statul vecin a donat țării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu.

Tot marți, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a acuzat Ministerul Sănătății și „alte structuri competente” că „nu ghidează populația ce să facă în caz de dezastru nuclear”.