Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA: Au fost lichidate toate…

ANSA: Au fost lichidate toate focarele de pestă porcină

Luni, 11 noiembrie, au fost ridicate restricțiile aplicate la ultimul focar de pestă porcină africană. Astfel, conform unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), actualmente, sunt lichidate toate focarele de pestă porcină africană înregistrate la porcii domestici în republică.

Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la 26 septembrie curent, fiind amplasat într-o gospodărie particulară din Comrat, unde erau 40 de porci.

Totuși, ANSA atenționează că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent, având în vedere că în țările vecine apar noi focare de pestă porcină africană. 

„Nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare, care, de asemenea, pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane, nu procurați produse alimentare din carne de porc din țările vecine, la frontieră produsele vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă”, îndeamnă instituția.

Pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 30 de focare, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice, fiind nimiciți, din cauza bolii, 402 porci și 13 mistreți.

În total, în perioada anilor 2016- 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 46 de focare, fiind nimiciți 642 de porci domestici și 20 de mistreți.

Foto: ansa.gov.md