Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajații Spitalului Clinic Municipal Nr.1…

Angajații Spitalului Clinic Municipal Nr.1 din Chișinău: „Nouă nu ni se spune nimic. Noi aflăm unul de la altul”

sursa foto: jurnal.md

La 25 aprilie, doi angajați din cadrul Spitalulului Clinic Municipal Nr.1 (IMSP SCM Nr. 1),  sub protecția anonimatului, au comunicat pentru Ziarul de Gardă că în cadrul spitalului există un focar de infecție în rândul angajaților.

Ei ziceau că administrația nu le oferă informații suficiente despre infectați și că 42 de probe la coronavirus care au fost prelevate de la angajați ar fi fost distruse din motive necunoscute. Din acest motiv probele au fost prelevate repetat.

De asemenea, tot ei ziceau că o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți a activat încă trei zile după ce a fost instituită oficial carantina din cauză că în secție existau cadre medicale infectate cu coronavirus.

Din spusele angajaților, în această secție sunt internați copii născuți înainte de termen sau care au alte probleme de sănătate. Contactat de ZdG, medicul epidemiolog al spitalului a spus că secția în care urmau a fi transferați bolnavii nu a putut prelua pacienții, deoarece angajații se aflau în autoizolare.

La 25 aprilie, un angajat al spitalului spunea că în cadrul unor secții ale spitalului au fost atestate cazuri de infectare cu coronavirus în rândul angajaților, însă chiar și așa, secțiile au mai activat încă câteva zile.

„Administrația ascunde lucrurile”

„Este situația în care nu poți să taci, deoarece înțelegi că nu trebuie să fie așa. Pe de altă parte, noi, angajații medicali, înțelegem cât este de periculos pentru pacienți, iar acolo sunt internate lăuze și nou-născuți. Acest lucru este periculos și pentru angajați”, a spus persoana pentru ZdG. 

„Nouă nu ni se spune nimic. Noi aflăm unul de la altul. Administrația ascunde lucrurile și nu ne comunică în care secție există angajați infectați”, a relatat persoana, solicitând anonimatul din teamă de răfuială la locul de muncă.

Din spusele sursei, în secția Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 1 a spitalului s-au infectat câțiva medici și câteva asistente medicale pentru copii. Deoarece secția nu este mare, toate cadrele medicale au fost în contact unul cu altul. Deși oficial, secția se afla în carantină, cadrele medicale au mai lucrat timp de două zile, iar în secție s-au mai aflat copii.

„Îndată ce a fost instituită carantina în secție, personalul medical ar fi trebuit să fie trimis în carantină, iar pacienții să-i cureze alți medici, deoarece medicii pot fi periculoși pentru pacienți. În această secție sunt internați copii cu probleme, născuți înainte de termen, sau care au vreo traumă sau infecție și ei vin într-o secție unde există un focar de infecție cu coronavirus”, a spus lucrătorul medical.

„Majoritatea cadrelor medicale depind de administrație și din acest motiv nu vorbesc”

„Ceea ce se întâmplă este un nonsens, este teatrul absurdului și este revoltător. Majoritatea cadrelor medicale depind foarte mult de administrație și din acest motiv nu vorbesc. Dacă oamenii întreabă, ei nu primesc răspuns”, ne-a mai spus sursa.

foto simbol, sursa: TV8.md

Din spusele lucrătorului medical, ar fi fost corect ca atunci când a fost depistată prima persoană infectată cu coronavirus să fie închisă secția, iar toți angajații să fie plasați în autoizolare, iar de pacienți să se ocupe cadrele medicale din alte secții. În așa mod putea fi prevenită răspândirea virusului, iar personalul medical nu ar fi supus pacienții riscului de infectare.

„Nu se cunoaște cine a dispus distrugerea acestor probe”

Lucrătorul medical a mai comunicat că de la personalul spitalului au fost colectate în jur de 42 de probe pentru ca aceștia să fie testați dacă sunt sau nu infectați cu noul coronavirus. Angajații au fost chemați chiar și de la domiciliu pentru a le fi colectate probele. Însă, din motive necunoscute, aceste probe ar fi fost distruse.

„Nu se cunoaște cine a dispus distrugerea acestor probe. Pe deoparte, dacă le-au colectat, înseamnă că administrația a dispus colectarea probelor. Dar de ce au fost distruse? Avem multe întrebări la care nimeni nu ne oferă răspuns. Este îngrijorător, deoarece a pornit fenomenul bulgărelui de zăpadă”, a spus persoana.

„Instituția medicală a luat măsuri de prevenție și a închis secția respectivă” 

Contactată de Ziarul de Gardă, Ălina Bejan, directorarea Centrului Perinatologic al IMSP SCM nr. 1, a spus, că a fost testat pozitiv colaboratorul unei secții, iar instituția medicală a luat măsuri de prevenție și a închis secția respectivă, trimițând în carantină toți angajații subdiviziunii. 

Întrebată de ce secția Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților a activat chiar și după ce a fost instituită carantina în secție, Ălina Bejan a spus că nu dă declarații la telefon și că ar trebui să venim la spital pentru ca să ne răspundă la toate întrebările. 

Alina Bejan, directorarea Centrului
Perinatologic al IMSP SCM nr. 1
sursa foto: http://scm1.md/echipa-manageriala/

„Noi suntem în activitate, lucrăm. În situația aceasta este medic epidemiolog, medic infecționist. Ei sunt specialiști în domeniu și ei hotărăsc când se face testarea colaboratorilor și hotărăsc momentul de închidere a secțiilor. Noi suntem un Centru Perinatologic foarte obiectiv și atunci când a fost atestat primul  caz de infectare a colaboratorilor noi am luat toate măsurile. Noi am închis (n.r. secțiile) și am trimis în carantină toți colaboratorii. Noi am fost foarte transparenți și am acționat prompt la toate problemele care au apărut. Atunci când se aflau copii în secție colaboratorii erau la etapa de testare, iar când s-au atestat cazurile de infectare a colaboratorilor, evident că secția s-a închis. Secția la moment nu funcționează, iar pacienții îi deservește a doua secție”, a precizat Bejan.

„Secția Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 2 nu era deschisă și pregătită să preia pacienții”

Vasile Andriuța, medic epidemiolog în cadrul IMSP SCM nr. 1 a comunicat că în cadrul instituției activează două secții de Reanimare și Terapie Intensivă pentru nou-născuți, una urma să fie închisă la 22 aprilie, dar cealaltă secție nu era încă pregătiră să primească toți pacienții. 

„Actul de plasare în carantină și de stopa activitatea secției Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 1 a fost emis încă la 22 aprilie, însă, din motiv că Secția Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 2 din cadrul spitalului nu era deschisă și pregătită ca să preia pacienții, prima secție a fost nevoită să lucreze încă trei zile”, a precizat medicul. 

foto simbol, sursa: doc.ro

„Aceasta a fost pricina cea mai mare din care s-au mai contaminat încă șase persoane. Ele au fost nevoite să se afle încă trei zile în focarul acela. Nu erau create condițiile în reanimarea numărul doi, deoarece angajații secției se aflau în autoizolare. Din acest motiv am fost nevoiți să prelungim cu trei zile activitatea în condițiile care erau. Acolo trebuiau externați copiii, sau transferații în alte instituții (n.r. medicale). Algoritmul de protecție individuală a fost respectat. Am pățit-o ce am pățit-o”, a spus medicul.

„Noi suntem foarte transparenți”

Referitor la faptul că angajații nu cunosc situația privind infectarea colaboratorilor din spital,  directorarea Centrului Perinatologic, Ălina Bejan a menționat că toate actele sunt emise oficial și cadrele medicale sunt plasate oficial în carantină. 

„Cum nu cunosc? Toată documentația se face oficial, pleacă toți oficial în carantină. Toată lista se duce la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), sunt informați medicii de familie, li se deschid buletine medicale. Noi suntem foarte transparenți”, a precizat Ălina Bejan.

În căutarea celor 42 de teste dispărute

Cristina Ipati, specialistă în relații publice și comunicare din cadrul spitalului a comunicat că în ceea ce ține de probele prelevate de la colaboratori, acestea au fost colectate conform protocoalelor în vigoare de la toate persoanele din secția respectivă. Ea a mai adăugat că cele 42 de teste colectate au fost transmise la ANSP și acolo putem primi informația referitor la ele.

Ziarul de Gardă a solicitat un răspuns de la ANSP la 27 aprilie, apoi repetat la 5 mai. Contactați telefonic, reprezentanții agenției ne-au comunicat că vom primi răspunsul în scris, însă până la publicarea articolului un răspuns așa și nu a fost primit.

Vasile Andriuță, medic epidemiolog în cadrul IMSP SCM nr. 1 a informat că testele de la laboratorul de referință a ANSP sunt utilizate pentru pacienți.

Spitalul a decis să facă testele imunologice la un laborator privat

În ceea ce ține de cele 42 de probe la coronavirus prelevate de la angajați și care ar fi fost distruse, Vasile Andriuța, a spus că spitalul avea încheiat un contract cu un laborator privat și s-a decis ca angajaților să le fie efectuate probele imunologice la coronavirus, care, din spusele medicului, oferă garanție mai mare la precizia rezultatelor. 

„Proba imunologică permite nu doar detectarea virusului, dar și arată dacă persoana a fost cândva infectată sau dacă este infectată acum. Este o investigație mai garantată”, a precizat Andriuța.

Medicul a explicat că probele au fost colectate și trimise la laboratorul privat, însă, ulterior, angajații laboratorului au contactat reprezentanții spitalului au spus că „probele ar trebui colectate repetat, deoarece s-a făcut o gafă și trebuie rebutate”. Astfel, probele au fost colectate repetat angajaților a doua zi. Din spusele lui, laboratorul și-a cerut scuze și a oferit spitalului gratuit alte probe în locul celor care au fost rebutate. 

„Personalul în loc să se ducă în autoizolare, a mai activat încă trei zile, iar acestea ne-au jucat festa”

„Dacă ai avea rezultatul testelor îndată, atunci va fi posibil de reacționat mai promt și de a izola persoanele, de a dezinfecta încăperile”, a precizat Vasile Andriuța.

Astfel, din spusele lui, două zile s-au pierdut atunci când nu se terminase perioada de autoizolare a angajaților din a doua secție de reanimare a nou-născuților, și o zi, atunci când laboratorul a anunțat despre necesitatea rebutării probelor preluate de la angajați. 

„Astfel, personalul în loc să se ducă în autoizolare, a mai activat încă trei zile, iar acestea ne-au jucat festa”, a precizat Vasile Andriuță.

Ca rezultat, el a comunicat că nouă angajați din cadrul secției Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 1 sunt infectați cu coronavirus, iar per spital sunt infectați 18 angajați medical care nu sunt din acest focar.

PNUD Moldova a emis un comunicat prin care menționează că medicii care fac avertizări de integritate sunt protejați prin lege, deoarece dezvăluirile lor pot fi considerate avertizări de integritate. Acestea vizează interesul public al tuturor persoanelor de a avea un sistem de sănătate sigur și bine dotat, capabil să facă față situațiilor de criză. Orice acțiune de intimidare, răzbunare, persecutare a avertizorilor de integritate atrage răspundere contravențională sau, după caz, penală.

La șapte mai, din totalul de 4476 de cazuri de Covid-19 diagnosticate în R. Moldova, în jur de 25% s-au atestat în rândul personalului medical.