Angajaţi ai Ministerului Economiei şi ANTA, reținuți de CNA. Schema pe care au pus-o la cale

Şapte persoane, printre care cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA), un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, dar şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri, au fost reţinute în dimineața zilei de 26 iulie de către ofiţerii CNA şi procurori. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme, prin intermediul căreia funcţionarii îşi promovau propriile companii de transport, exercitând presiuni asupra operatorilor de curse naţionale şi internaţionale.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, angajaţii ANTA, în complicitate cu persoane din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin persoane interpuse. Ca să le facă loc pe piaţă, aceştia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra şoferilor şi agenţilor economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani în calitate de „taxe de protecţie” pentru a nu le retrage autorizaţia sau pentru a nu-i supune controalelor. În alte cazuri, bănuiţii i-ar fi convins prin ameninţări pe unii agenţi economici să renunţe definitiv la activitatea în domeniul transportului de pasageri sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsaţi să muncească mai departe.

„S-a stabilit că, pentru a-şi continua activitatea, administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20 000 de euro, iar alţii ar fi achitat angajaţilor ANTA a câte 9 000 de lei lunar pentru a nu fi supuşi verificărilor”, precizează serviciul de presă al CNA.

În prezent, ofiţerii CNA şi procurorii urmează să analizeze toate informaţiile, acumulate în cadrul procesului penal şi să-i audieze pe funcţionarii faţă de care au fost formulate aceste suspiciuni. De asemenea, la sediul CNA vor fi escortate pentru audieri suplimentare şi alţi membri ai grupului menţionat, între care persoanele interpuse prin intermediul cărora funcţionarii administrau mai multe curse de transport auto.

Legislaţia în vigoare prevede, pentru acest gen de infracţiuni, închisoare până la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8 000 de unităţi convenţionale şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice de până la 10 ani.

Foto: moldova24.info

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *