Amnesty International: Facebook și Google reprezintă o amenințare a drepturilor omului

Amnesty International, organizația neguvernamentală internațională care are țelul de a promova drepturile omului, a atacat modelul de afaceri bazat pe supraveghere” folosit de Facebook și Google, scrie Business Insider, potrivit Libertatea.

În noul raport publicat joi, Amnesty International a descris modelul de afaceri bazat pe reclame al Google și Facebook drept unul care este bazat de fapt pe „supraveghere”.

Concret, Amnesty a menționat în raport următoarele:

  • Faptul că Facebook și Google au în lucru mereu analize și adună fără oprire informații despre oameni.
  • Facebook și Google nu taxează pentru serviciile lor, bazându-se pe faptul că oamenii preiau eficient datele lor, acesta reprezentând un mod ascuns de plată.
  • Cele două firme sunt capabile să colecteze o mulțime de informații extrem de detaliate, ceea ce înseamnă că se poate spune, în mod rezonabil, că știu mai multe despre indivizi decât aceștia știu despre ei înșiși.
  • Companiile sunt capabile să analizeze și să prezică obiceiurile și comportamentele oamenilor.

„Controlul lor (al Google și Facebook) subtil asupra vieților noastre digitale subminează chiar esența dreptului la viață privată și este una dintre cele mai mari provocări la adresa drepturilor omului din era noastră”, a declarat Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International.

O piesă controversată a modelului de afaceri promovat de Google și Facebook este acela de a vinde acces la aceste informații oricui dorește să vizeze un anumit grup de oameni – permițând astfel agenților de publicitate să vizeze oamenii online, se mai precizează în raportul Amnesty.

Prin acest raport, Amnesty International solicită guvernelor să implementeze politici care să permită protejarea vieții private a oamenilor, asigurând, în același timp, accesul acestora la mediul online.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *