Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aleșii poporului au nevoie de…

Aleșii poporului au nevoie de lecții de educație media. Unii distribuie în rețelele sociale informații false sau imagini trucate

În timp ce medicii din toată lumea se luptă să salveze cât mai mulți pacienți afectați de noul coronavirus, deputatul socialist Ștefan Gațcan, medic de profesie, profesor universitar și doctor în științe medicale, a redistribuit informații false publicate de un site dubios care afirmă că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar declara că nu există pandemie și că nu e nevoie de vaccinare. Prin această postare, deputatul alimentează teoriile conspirației, promovate în mediul online de unii preoți și politicieni populiști, notează Stop Fals.

Aceasta nu este însă prima oară când politicieni și deputați au distribuit în rețelele sociale informații false sau distorsionate.

Recent, un alt deputat socialist, Bogdan Țîrdea, a publicat în canalul său de Telegram un mesaj în care induce ideea falsă că infecția de COVID-19 ar fi fost creată în laboratoarele americane. Această dezinformare este promovată intens în scopuri propagandistice de mass-media pro-Kremlin.

Cel mai des însă deputații și politicienii moldoveni publică fotografii trucate sau care nu au legătură cu subiectele descrise. În anul 2018, deputatul socialist Vasile Bolea a distribuit pe pagina sa de Facebook fotografia unui autoturism răsturnat într-un crater din mijlocul unei șosele, însoţită de comentariul „Bălți, intersecția 1 Mai cu Ștefan cel Mare”. Portalul Stopfals.md a identificat locația unde a fost făcută această fotografie. Ea a fost realizată în septembrie 2014 și relata despre un incident în orașul Dnepropetrovsk din Ucraina. 

În 2019, Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal, publicat în rețele sociale două imagini trucate cu lidera PAS Maia Sandu: în una din pozele false, ea purta în piept așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe, din altă imagine prelucrată reieșea că la inaugurarea bașcanului autonomiei găgăuze, prim-ministra de atunci Maia Sandu și-ar fi ținut discursul pe fundalul drapelului Federației Ruse. 

Și deputatul PAS Dumitru Alaiba a publicat recent în rețelele sociale o fotografie care nu reflectă situația descrisă în postare. Astfel, la 13 iunie curent, un mesaj al deputatului despre deportările din perioada sovietică a fost ilustrată cu o imagine din timpul Holocaustului, organizat de naziști.

Ulterior, deputatul a recunoscut că a luat imaginea de pe Wikipedia, iar confuzia nu a fost intenționată. 

Autor: Lilia Zaharia, Stop Fals