Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alertele cu bombă de la…

Alertele cu bombă de la CSJ, Aeroportul Internațional Chișinău și alte opt locații din capitală s-au dovedit a fi FALSE

UPDATE 15:48 După aproape cinci ore de verificări, Poliția R. Moldova anunță, într-un scurt mesaj, că toate informațiile despre alertele cu explozive s-au dovedit a fi false. Nu au fost oferite alte detalii.

UPDATE 11:02 Regia Transport Electric Chișinău anunță că, din cauza alertei cu bombă, a fost afectată circulația troleibuzelor din zona Aeroportului Internațional Chișinău. Troleibuzele rutei nr. 30 circulă până la str. Aeroport.

UPDATE 9:45 Oamenii legii anunță că alertă cu bombă este și la Aeroportul Internațional Chișinău, precum și la alte opt locații din capitală. Serviciile specializate efectuează verificări.

Luni dimineața, 15 august, în jurul orei 8:40, polițiștii au fost sesizați despre amplasarea unui obiect explozibil în sediul Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„Forțele de ordine au intervenite imediat, iar serviciile specializate verifică clădirea”, anunță Poliția R. Moldova.

Alertele false cu bombă, anunțate în ultimele săptămâni atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi organizate de un grup de persoane care și-ar dori să creeze neliniște în societate, menționau anterior responsabili din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Oamenii legii susțin că nu consideră „deloc întâmplătoare” alertele privind atentatele teroriste cu bombă în perioada în care R. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE și în contextul actualului „vector de dezvoltare externă”.

În dosarul privind alertele false sunt mai mulți suspecți, din țară și de peste hotare, iar acțiunile acestora ar fi fost „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”, potrivit informațiilor acumulate de grupul de investigație.

În scopul descurajării fenomenului de anunțare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat pe 21 iulie că propune sporirea pedepsei cu închisoarea și mărirea amenzilor pentru cei care anunță alerte false cu bombe. Inițiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50.000 de lei până la 150.000 de lei. Până acum, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la doi ani.

Potrivit unei note informative a MAI„articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate”.