Principală  —  IMPORTANTE   —   Alertă de călătorie în Orientul…

Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu! Ce recomandă Ministerul de Externe cetățenilor moldoveni

Sursa foto: Reuters

Având în vedere situația de insecuritate din Orientul Mijlociu generată de războiul din Israel, care este însoțită de multiple proteste și revolte sociale în țările din regiune, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis o alertă de călătorie prin care recomandă cetățenilor moldoveni, care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban și Iordania, „să exercite prudență sporită”.

„Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine. Totodată, cetățenii R. Moldova care se află pe teritoriul și au necesitatea de a fi consultați pe probleme consulare, sunt îndemnați să contacteze Ambasada R. Moldova în Republica Turcia: ankara@mfa.gov.md; https://turcia.mfa.gov.md; +905416872104, în regim 24/7. Centrul de Apel al MAEIE: telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a R. Moldova sau +373 22 23 20 02. 

Operatorii Centrului au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora R. Moldova). În afara programului cu publicul, persoanele interesate pot expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel  și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, se spune în nota informativă a MAEIE.

Miercuri, 19 octombrie, în R. Moldova, prin cursele aeriene Chișinău – Tel Aviv – Chișinău, au revenit 311 de cetățeni moldoveni și au plecat 85 de cetățeni. În total, conform MAEIE, de la începutul războiului din Israel au revenit 1622 de cetățeni moldoveni, iar 548 au plecat spre Tel-Aviv.

Potrivit ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Israel, Alexandr Roitman, pe teritoriul Statului Israel muncesc oficial 13 mii de cetățeni moldoveni: circa 7000 – în construcții și aproximativ 5000 – în sfera de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Pe 7 octombrie 2023, gruparea militantă palestiniană „Hamas” a lansat un atac masiv asupra Israelului. Numărul persoanelor ucise în Israel a crescut la 1 403, majoritatea fiind civili împușcați în casele lor, pe străzi sau la un festival, ceea ce depășește amploarea oricărui alt atac comis de islamiști, în afara celui din 11 septembrie 2001. Peste 4000 de persoane au fost rănite. Bilanțul morților din Fâșia Gaza a ajuns la 3 785, iar peste 12 mii de persoane sunt rănite, notează Aljazeera.

Anterior,reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a fost ucis în timpul atacului terorist asupra Israelului comis de către teroriștii infiltrați din Fâșia Gaza. Tânărul activa în apropierea zonei de conflict.

În legătură cu situația de securitate din Israel, Autoritatea pentru Populație și Migrație a prelungit vizele pentru toți cetățenii străini aflați legal în Israel, ale căror vize expiră luna viitoare, inclusiv pentru lucrătorii străini.