Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agitația electorală va fi permisă…

Agitația electorală va fi permisă în ziua alegerilor. Deputații au votat în primă lectură excluderea „zilei tăcerii”

După mai multe discuții în contradictoriu, Parlamentul a votat în primă lectură astăzi, 8 noiembrie, proiectul cu privire la modificarea Codului Electoral, prin care se va exclude „ziua tăcerii”. Modificarea are loc în contextul elaborării raportului cu privire la analiza legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale pentru primăria Chișinău.

Astfel, în ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării va fi interzisă. Totodată, noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Acestea vor stipula agitația electorală în incinta secției de votare și pe teritoriul din preajmă. Potrivit modificărilor, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1 200 la 1 500 de lei.

Potrivit autorilor proiectului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală.

După invalidarea alegerilor locale, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că în situația în care există anumite neajunsuri în legislație ce ține de agitație electorală sau comportamentul concurenților în ziua alegerilor, probabil este cazul de a examina legea electorală. De cealaltă parte, mai mulți deputați consideră că în acest caz ar trebui reglementată agitația electorală în mediul online și analizată motivarea hotărârii prin care alegerile au fost invalidate.