Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat importul unei pastile care reduce capacitatea SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism prevenind astfel spitalizarea sau decesul pacienților cu COVID-19
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a aprobat, în cadrul ședinței de luni, 15 noiembrie curent, a Comisiei pentru autorizarea importului produselor farmaceutice neautorizate în R. Moldova, importul pentru produsul medicamentos cu conținut de Molnupiravir, capsule 200 mg N4x10.
Molnupiravir este un preparat nou, aporbat de Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) cu indicație specifică pentru tratamentul SARS-CoV-2.
Pe 25 octombrie curent, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a început o revizuire continuă a medicamentului antiviral oral molnupiravir, cunoscut și ca MK 4482 sau Lagevrio, dezvoltat de Merck Sharp & Dohme în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics, pentru tratamentul COVID-19 la adulți.
Decizia CHMP de a începe revizuirea continuă se bazează pe rezultatele preliminare din studii de laborator (date non-clinice) și clinice. Aceste studii sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS CoV 2 de a se multiplica în organism, prevenind astfel spitalizarea sau decesul pacienților cu COVID-19.
EMA și șefii agențiilor pentru medicamente (HMA) au convenit asupra necesității unor orientări suplimentare cu privire la tratamentele pentru COVID-19, având în vedere ratele în creștere ale infecțiilor și deceselor cauzate de COVID-19 în UE. În acest scop, EMA a anunțat, pe 8 noiembrie curent, că analizează datele disponibile privind utilizarea molnupiravir pentru a sprijini autoritățile naționale care pot decide cu privire la utilizarea acestui medicament pentru tratamentul COVID-19 înainte de autorizarea sa.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.