Principală  —  IMPORTANTE   —   A luat ostatici cetățeanul străin…

A luat ostatici cetățeanul străin care a împușcat mortal două persoane pe aeroportul din Chișinău? Ce spune șeful Poliției R. Moldova

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău nu a luat niciun ostatic în timpul incidentului. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

„Datorită intervenției prompte a polițiștilor, s-a reușit imobilizarea atacatorului. Nu a reușit sa ia nicio persoana ostatic”, a precizat Diana Fetco.

Informația a fost confirmată și de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, care a oferit detalii noi despre incident într-un breifing de presă. Potrivit lui, în timpul atacului, niciun pasager nu a fost rănit.

„Încă o dată confirm, remarc că nu a fost luat niciun ostatic. Din momentul când agresorul a atacat, la momentul creării panicii și îmbulzelii care a fost și intervenției celor doi colegi la INSP, care au încercat și au început a trage focuri de armă în agresor și el cumva izolându-se, s-a reușit ca toate persoanele să fie evacuate în timpul respectiv din aeroport. Deci în momentul când mergeau schimburile de focuri dintre colegii de la INSP și agresor, toate persoanele prezente în aeroport au fost evacuate (…).

(…) Durata intervenției a durat două minute și treizeci de secunde. În momentul intervenției, la fel, agresorul a atacat și în colegii noștri de la grupa de asalt care a intervenit pentru reținerea persoanei. Bineînțeles că au fost schimburi de focuri și persoana a fost rănită. Aici vreau să precizez că unica persoană care în urma intervenției sau acțiunilor care s-au demarat, rănită a fost doar persoana în cauză – atacatorul, care a omorât cei doi colegi ai noștri. Alte persoane rănite în urma operațiunii respective nu au fost și alte persoane nu au avut de suferit pe seama acestora (…)”, a explicat Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat un polițist de frontieră, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, în urmă cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Totodată, Procuratura Generală de la Dușanbe a menționat în comunicat că bărbatul „a luat ostatici mai multe persoane”, informație care a fost infirmată de către autoritățile de la Chișinău.