57% dintre moldoveni mor din cauza bolilor aparatului circulator: hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular

Numărul persoanelor care decedează este mai mare decât al celor care se nasc. Astfel, cei mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor aparatului circulator, celui digestiv, dar și din cauza tumorilor, traumelor și accidentelor.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016, numărul născuților era de 37.394 de copii, pe când cel al decedaților constituia 38.489 de persoane. Comparativ cu anul 2015, în 2016, numărul decesurilor a scăzut, fiind cu 1095 de cazuri mai puține.

Conform aceeași surse, principalele cauze de deces sunt bolile aparatului circulator (57%), tumori (16,2%), bolile aparatului digestiv (9,6%), accidente, intoxicaţii şi traume (7%), bolile aparatului respirator (4,4%) şi alte cauze (5,8%). La capitolul boli ale aparatului circulator, în comparație cu bărbații, cele mai multe decese au fost înregistrate în rândul femeilor (circa 65%). În schimb, din cauza accidentelor, intoxicațiilor și traumelor au decedat mai mulți bărbați (10,3%), decât femei (3,3%).

În partea de nord a R. Moldova, în raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Ocniţa şi Rîşcani, cele mai multe decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator. În Ocniţa, Basarabeasca, Drochia, Donduşeni, Briceni, Şoldăneşti, Rîşcani, Anenii Noi, Cimişlia, Taraclia, Cantemir şi Mun. Bălţi, cele mai multe decese au fost cauzate de tumori. În zona centrală a ţării, în raioanele Orhei, Hînceşti, Criuleni, Şoldăneşti şi Călăraşi au predominat bolile aparatului digestiv. Cele mai multe decese cauzate de maladiile aparatului respirator s-au înregistrat în raioanele Donduşeni, Briceni, Drochia şi Rezina.

În 2016, numărul copiilor decedaţi în vârstă sub un an a fost de 353. Cele mai scăzute rate ale mortalităţii infantile au fost înregistrate în raioanele: Briceni, Orhei, Rîşcani, Basarabeasca, Drochia şi Cimişlia, iar cele mai înalte – în raioanele: Nisporeni, Glodeni, Hînceşti, Cantemir, Şoldăneşti şi Taraclia. Principalele cauze de deces ale copiilor sunt stările ce apar în perioada perinatală, malformaţiile congenitale, deformaţiile şi anomaliile cromozomiale, bolile aparatului respirator, accidentele, intoxicaţiile şi traumele.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *