Principală  —  Advertoriale   —   15 întrebări despre tariful fix…

15 întrebări despre tariful fix pentru energia regenerabilă

Alexandru Ciudin, director al Agenției pentru Eficiență Energetică, răspunde la 15 întrebări despre tariful fix pentru energia regenerabilă.


Care sunt stimulentele oferite de stat pentru dezvoltarea producerii energiei din surse regenerabile? Se alocă subvenții?

Mecanismele de sprijin nu prevăd subvenționarea tehnologiilor verzi,  însă sunt prevăzute stimulente de natură vamală și fiscală, pentru a asigura sprijin suplimentar investițiilor în energia regenerabilă. Aceste stimulente includ taxe vamale reduse la import, scutirea de TVA pentru lucrările de instalare și alte contribuții privind proiectele de energie regenerabilă.

Recent au fost aprobate capacități noi de producere a energiei din surse regenerabile prin mecanismul de sprijin Feed-in-tariff?

Da, recent Guvernul a aprobat Hotărârea cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, cotelor maxime și categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile până în anul 2025. Pe toate tehnologiile pentru schema de sprijin Feed-in tariff au fost aprobate 235 MW.

Tariful fix va putea fi ajustat?

Da, iar în intervalul de timp cât producătorul eligibil are garantat tariful fix, adică în 15 ani, tarifele fixe se ajustează odată pe an, în conformitate cu metodologia aprobată și în funcţie de evoluția ratei de schimb a monedei naţionale faţă de dolarul american.

Cum pot să beneficiez de schema de sprijin tarif fix? Trebuie să dețin o centrală electrică? 

Solicitanții sau cei care intenționează să beneficieze de această schemă de sprijin  urmează să depună o cerere pentru confirmarea statutului de producător eligibil de energie electrică din surse regenerabile după ce Autoritatea publică centrală investită cu atribuții de reglementare și monitorizare în domeniul energeticii – Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) – va aproba o hotărâre în acest sens și o va publica în Monitorul Oficial. După primirea statutului de producător eligibil, solicitantul are un termen de doi ani pentru a construi centrala.

Unde și când se depune cererea?

Cererea pentru confirmarea statutului de producător eligibil se depune direct la oficiul Autorității publice centrale investită cu atribuții de reglementare și monitorizare a sectoarelor în domeniul energeticii de către solicitant sau de către persoana împuternicită a solicitantului. Cererile pentru confirmarea statutului de producător eligibil pot fi depuse de către solicitanți începând cu data stabilită în hotărârea de aprobare a tarifelor fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, în limitele programului de lucru al Autorității. Data la care se va iniția recepționarea cererilor va fi specificată de autoritate într-un anunț pe pagina web oficială. Anunțul privind inițierea procesului de confirmare a statutului de producător eligibil pentru cotele noi de capacitate se va publica cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data preconizată pentru inițierea procesului.

Cât timp se examinează cererea?

Cererea solicitantului pentru confirmarea statutului de producător eligibil se

examinează în termen de 30 zile, cu adoptarea hotărârii respective.

Dacă s-au depus mai multe cereri de confirmare a producătorilor eligibili și s-au repartizat toate capacitățile disponibile, voi fi inclus în lista de așteptare?

Nu, iar  cererile depuse pentru confirmarea statutului de producător eligibil, care nu s-au încadrat în limitele capacității disponibile, se vor restitui solicitanților cu mențiunea despre dreptul acestora de a depune o nouă cerere în cazul în care Guvernul majorează cotele maxime de capacitate sau eliberării unor cote de capacitate urmare a retragerii statutului de producător eligibil.

Ce mărime are garanția de participare?

Cuantumul garanției pentru participare se calculează pentru 1 kW putere instalată și nu poate depăși 0,2% din valoarea investiției specifice, luate în calcul la stabilirea tarifelor fixe și se stabilește utilizând valoarea investiției specifice luată în calcul la determinarea tarifelor fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile.

Unde se depune garanția de participare?

Garanţia pentru participare se depune pe un cont bancar indicat.

Când se rambursează garanția de participare?

Garanția pentru participare se rambursează solicitantului în cazul respingerii cererii pentru confirmarea statutului de producător eligibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii de respingere sau după depunerea garanției de bună execuție în cazul când a fost confirmat statutul de producător eligibil.

Ce sumă constituie garanția de bună execuție?

Cuantumul garanției de bună execuție a contractului se calculează pentru 1 kW putere instalată și nu poate depăși 2% din valoarea investiției specifice luate în calcul la stabilirea tarifelor fixe și se stabilește utilizând valoarea investiției specifice luată în calcul la determinarea tarifelor fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile.

Când se rambursează garanția de bună execuție?

Garanţia de bună execuţie a contractului se rambursează integral atunci când producătorul eligibil şi-a îndeplinit obligaţiile privind construcția şi punerea în funcţiune a centralei electrice care produce energie electrică din surse regenerabile, în termenele şi condiţiile stabilite în Hotărârea privind confirmarea statutului de producător eligibil.

Ce trebuie să fac după ce am primit statutul de producător eligibil?

După confirmarea statutului de producător eligibil, solicitantul trebuie să îndeplinească următorele obligaţii: 

  • să construiască şi să pună în funcţiune centrala electrică care produce energie electrică din surse regenerabile în termen de cel mult 24 luni de la confirmarea statutului de producător eligibil sau în termenul prelungit în conformitate cu pct. 35 din Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil. 
  • să construiască centrala electrică care produce energie electrică din surse regenerabile cu stricta respectare a puterii instalate, indicată în hotărârea privind confirmarea statutului de producător eligibil;
  • să nu utilizeze la dezvoltarea şi punerea în funcţiune a centralei echipament folosit sau echipament fabricat cu mai mult de 36 de luni până la punerea în funcțiune a acesteia, prezentând documente confirmative în acest sens 
  • după finalizarea construcţiei centralei, să notifice despre acest fapt ANRE şi să-i prezinte actele care confirmă îndeplinirea obligaţiilor asumate în calitate de producător eligibil; 
  • să exploateze şi să asigure, începând cu al doilea an, activitatea instalațiilor de cogenerare cu randamentul de cel puţin 80%, în cazul instalațiilor de cogenerare, bazate pe utilizarea biomasei în calitate de combustibil.

Ce se întâmplă dacă nu construiesc sau refuz să construiesc centrala electrică după ce am câștigat statutul de producător eligibil?

Dacă un producător eligibil nu pune în funcţiune centrala electrică, dreptul său de a i se achiziţiona cantitatea de energie electrică la tariful fix stabilit se retrage, iar garanția de bună execuție a contractului va fi transferată la bugetul de stat.

Care sunt restricțiile de a participa la mecanismul de sprijin tarif fix?

Dacă investitorul vrea să beneficieze de tariful fix, atunci nu are dreptul să instaleze echipament utilizat sau fabricat cu mai mult de 36 de luni înainte de punerea în funcțiune. În cazul instalațiilor de cogenerare, bazate pe utilizarea biomasei în calitate de combustibil, se admit doar tehnologii cu randament de cel puţin 80%. 

De asemenea, investitorii care intenționează să primească tarif fix au dreptul să construiască o singură centrală electrică care utilizează surse regenerabile de energie şi care utilizează același tip de tehnologie de producere, dacă puterea instalată cumulată a acestora este mai mare decât limita de capacitate stabilită de Guvern. Aceste prevederi se extind şi asupra soţului, rudelor şi afinilor în linie dreaptă şi în linie colaterală, până la gradul doi inclusiv, ai fondatorilor/asociaților, administratorilor și persoanelor afiliate producătorului de energie electrică în sensul Codului civil.

*Acest articol este un produs comercial