Principală  —  Ştiri  —  Social   —   106 ani de la Unirea…

106 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Marș pentru unirea Basarabiei cu România, Bucuresti, 2013. Foto: Mediafax

Pe 27 martie este marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România. În 1918, acum 106 ani, Sfatul Țării a votat, prin vot nominal deschis, Unirea cu Regatul României.

Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș şi Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, evenimentul consfințind constituirea statului român modern.

În declarația Sfatului Țării din 27 martie 1918 se menționa: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama ei România.

Pentru unire au votat 86 de deputaţi, trei au fost împotrivă, 36 s-au abţinut şi 13 au fost absenţi.

Martor al evenimentului, prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman, a declarat în numele poporului român şi al regelui Ferdinand I (1914-1927), că ia act de votul cvasiunanim al Sfatului Ţării şi proclamă Basarabia unită cu România: „Basarabia este de acum unită pe veci cu România”.

În scrisoarea adresată preşedintelui Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, la 28 martie, regele Ferdinand I aprecia: „Un vis frumos s-a înfăptuit. Din suflet mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat, în zile de restrişte, ca o dulce mângâiere, să văd după o sută de ani pe fraţii basarabeni revenind iarăşi la patria-mamă.”, se arată în lucrarea „Istoria Basarabiei. De la începuturi până în 1998” (Editura Semne, 1998).

După 22 de ani, Basarabia a fost însă din nou ocupată, împreună cu Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, în urma pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 şi a ultimatumului sovietic de la 26-28 iunie 1940.

În România, din 2017, ziua de 27 martie este sărbătoare națională – Ziua Unirii Basarabiei cu România.