Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vin alegerile. MAEIE schimbă ambasadorii

Vin alegerile. MAEIE schimbă ambasadorii

Ambasadorii R. Moldova în România, în Belgia, Luxemburg și NATO și cel din Lituania ar putea fi rechemați în următoarele zile. Potrivit unor surse sigure din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), vineri seara, 27 octombrie, la București, Bruxelles și Vilnius, au fost expediate solicitări de agrement pentru viitorii Ambasadori ai R. Moldova.

Potrivit proiectului MAEIE, Ion Stavilă ar fi acreditat în România, Lilian Darii – în Belgia și la NATO, iar Sergiu Mihov – în Lituania. În consecință, în cel mai apropiat timp, urmează a fi revocați actualii Ambasadori ai R. Moldova: din România – Mihai Gribincea, din Belgia, Luxemburg și NATO – Iurie Reniță, din Lituania – Valeriu Frija.  Revocările ar avea loc deși ambasadorii de pe listele respective nu și-au finalizat mandatul de 4 ani, prevăzut de lege. Sursa ZdG susține că aceste revocări, care nu sunt ultimele, ar fi inițiate din considerente politice, fiind legate de apropiata campanie electorală parlamentară, în care ponderea votului diasporei ar fi extrem de importantă.

ZdG a solicitat opinia MAEIE în acest subiect. Responsabili de la Relații cu presa au solicitat un demers oficial. Astfel, ZdG a solicitat explicațiile MAEIE în legătură cu procedura de schimbare a ambasadorilor R. Moldova la București, Bruxeless și Vilnius:

1. Din ce cauză actualii ambasadori ar fi rechemați până la expirarea mandatelor?
2. Cum au fost selectați candidații propuși la aceste funcții?
3. Au sau nu vreo legătură aceste acțiuni cu apropiatele alegeri parlamentare.

Vom reveni cu răspunsul MAEIE.