VIDEO/ Mesajul Ambasadorului UE în Republica Moldova, la patru ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb

Astăzi, 1 septembrie, se împlinesc patru ani ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova (DCFTA), parte a Acordului de Asociere. Urmăriți care sunt beneficiile pe care le aduce acest acord și ce oportunități deschide pentru R. Moldova asocierea cu UE.

Într-un mesaj video, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, precizează că în anul 2018 circa 68% din exporturile R. Moldova au mers pe piața UE, cu 23% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Iar comerțul bilateral în ultimul an a ajuns la 4 miliarde de euro.

„Exporturile de produse vegetale moldovenești către UE s-au dublat în ultimii doi ani și au atins cifra de 406 milioane de euro. Pe lângă agricultură, a crescut și comerțul cu materiale plastice, textile, metale, mașini, ceramică și jucării. Odată cu adoptarea standardelor tehnice europene de către companiile moldovenești, se vor deschide noi piețe și se va obține o diversificare la nivel mondial”, explică Ambasadorul, Peter Michalko.

Acordul de asociere

Astăzi se împlinesc 4 ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre UE și Republica Moldova.Vedeți în continuare mesajul Ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, privind beneficiile pe care le aduce Acordul de Liber Schimb și ce oportunități deschide pentru țară această asociere cu UE.

Geplaatst door European Union in the Republic of Moldova op Vrijdag 31 augustus 2018

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător este un acord între UE și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață, decît ce este oferit altor parteneri de comerț.
Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import (și export, daca există) în comerțul produselor între aceste părți. Acesta are ca scop eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *