Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Viceministrul rus de externe, în…

Viceministrul rus de externe, în R. Moldova. Expert: Vizita lui Karasin nu schimbă nimic în conflictul transnistrean

Secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, se află în perioada 20 – 22 martie curent, într-o vizită de lucru în R. Moldova. Agenda lui Karasin include atât întrevederi cu oficialii de la Chișinău, premierul Pavel Filip și președintele Dodon, cât și o vizită în regiunea transnistreană.

Pe 20 martie 2018, Karasin a avut o întrevedere cu ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Părțile au discutat despre stadiul actual al relațiilor moldo-ruse, pozițiile în marja unor probleme existente în dialogul bilateral, precum și identificarea soluțiilor de depășire a acestora.

„Negocierile de azi au fost intense, destul de interesante, au fost informative. Am convenit să continuăm un dialog ritmic între cele două Ministere ale Afacerilor Externe. Sperăm că asta va continua în lunile apropiate. În Chișinău ne aflăm pentru efectuarea unui număr de contacte de lucru. Relaţiile dintre Rusia şi Moldova s-au dezvoltat anul trecut neuniform și debalansat”, a spus Karasin la conferința de presă de după întrevederea cu Ulianovschi.

Tot pe 20 martie, Karasin s-a întâlnit cu președintele Dodon. În context, Igor Dodon a ținut să-și exprime „recunoștința conducerii Federaţiei Ruse pentru contribuţia plenară în problema reglementării diferendului transnistrean şi a remarcat necesitatea activizării dialogului dintre reprezentanţii Chişinăului şi cei ai Tiraspolului”.

Azi, 21 martie, Grigorii Karasin a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip. Cei doi au discutat despre evoluția relațiilor moldo –ruse şi necesitatea identificării soluțiilor pentru subiectele sensibile de pe agenda bilaterală, se spune într-un comunicat emis de Guvern.

Karasin mai are prevăzute întrevederi și cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii și cu șeful departamentului externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. Acolo, potrivit lui Ignatiev, ar urma să se discute probleme actuale, în cadrul procesului de negocieri și celui al relațiilor bilaterale.

Conform Asociației Promo-Lex, în cadrul scrutinului pentru funcția de Președinte a Federației Ruse din 2018, în zonele disputate sau aflate în conflict din Europa de Est au votat peste 1 milion de cetățeni ai Federației Ruse, dintre care – 73 947 de voturi vin din regiunea transnistreană a R. Moldova.

În aceste zone, 93, 86% din alegători l-au susținut pe Vladimir Putin. Cel mai mare procentaj în susținerea acestui candidat s-a înregistrat în regiunea transnistreană a R. Moldova – 96, 4%. Karasin a catalogat această prezență la urnele de vot a locuitorilor din regiunea transnistreană  drept una remarcabilă.

Expertul Oazu Nantoi spune că zona transnistreană este un spațiu de fraudă, iar rezultatele erau de așteptat. Totodată, în opinia expertului, vizita lui Grigorii Karasin nu schimbă nimic în ceea ce se referă la conflictul transnistrean.

 „Regiunea transnistreană este spațiu pentru fraudă și acei liderași de la Tiraspol pentru a-și demonstra fidelitatea regimului de la Moscova, pot desena orice cifre, mai mari decât în Cecenia, în susținerea lui Putin. Nemaivorbind de faptul că populația din stânga Nistrului trăiește într-un spațiu informațional nociv, de propagandă a fascismului rusesc, și de românofobie, și alt rezultat acolo nici nu putea fi. Dar, vizita lui Karasin nu schimbă nimic în ceea ce se referă la așa-zisul conflict transnistrean, deoarece Moldova neputincios se bălăcește în capcana formatului pentalateral, și nici nu încearcă să se rupă din el, și faptul că Karasin s-a dus pe podul acela, peste care nu poate trece niciun deputat din Parlamentul R. Moldova ca să facă campanie electorală în perspectiva celor două circumscripții, vorbește doar despre teatrul absurdului moldovenesc”, a spus Nantoi.

Asociația Promo-Lex  a punctat că regretă modul în care s-a decis constituirea și funcționarea celor 24 secții de votare în regiunea transnistreană a R. Moldova, precum și lipsa unor reacții oficiale clare din partea autorităților R. Moldova – în special a MAEIE  – pe faptul organizării alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul R. Moldova, chiar dacă în trecut astfel de acțiuni unilaterale erau dur criticate la nivel oficial.

Sursa foto: georgiatoday.ge