ULTIMA ORĂ: CEC a numit data alegerilor locale în Chișinău și Bălți

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au decis că alegerile locale în Chișinău și Bălți vor avea loc la 20 mai 2018.

În cadrul ședinței de astăzi, 12 martie, membrii CEC au decis că alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea loc pe 20 mai, atunci când vor avea loc alegeri locale noi în mai multe localități din țară.

Însă, și de această dată decizia nu a fost luată fără un schimb de replici între membrii CEC. Vladimir Șarban s-a arătat nedumerit de ce data alegerii locale nu a fost stabilită înainte. „Ce impedimente au fost, care au tergiversat adoptarea această decizie? Îmi apar o sumedenie de întrebări”, a menționat Vladimir Șarban, membru CEC. Drept replică, președinta CEC Alina Russu a spus că Regulamentul prevede că CEC are 30 de zile la dispoziție ca să ia o decizie.

Membrii CEC au stabilit că aproximativ 23 mln de lei urmează să fie alocați din bugetul de stat pentru organizarea exercițiului electoral. „Acest demers va fi înaintat către Parlament și Guvern ca să fie găsită suma necesară”, a menționat Alina Russu. Cu toate acestea, Sergiu Gurduza, membrul CEC, s-a arătat indignat de faptul că conducerea CEC a tergiversat luarea hotărârilor, fapt care ar putea face ca Paramentul să declare că nu ajung bani.

La 20 mai 2018 au loc alegeri locale noi ale primarilor în cinci localități din țară. În ședința de astăzi, CEC urmează să aprobe programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a scrutinelor în acest sens.
Potrivit legii, în cazul demisiei primarului, data alegerilor noi se stabileşte de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării demisiei, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna.

Dorin Chirtoacă, care se află la cel de-al treilea mandat la șefia Primăriei Chișinău, a depus cererea de demisie din funcție la 16 februarie. „Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest și abuz împotriva orașului dar și a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaștere a vineri în dosar. Nu văd altă soluție decât să îmi dau demisia. Dacă rămân, devin complicele lor. Eu doar în fața cetățenilor răspund. E o reacție la presiunea de a fi cuminte, cum ar vrea ei și de a dansa cum vor ei. Eu am primit mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc sau de la Dodon”, a explicat Dorin Chirtoacă demisia.

Cu trei zile mai devreme, la 13 februarie, edilul municipiului Bălți, liderul PN, Renato Usatîi, a renunțat la fotoliul la șefia Primăriei Bălți. „Demisionând acum, în Bălți vor fi alegeri pe 20 mai, atunci când au loc mai multe alegeri locale. Vom vedea cine va duce hrișcă. Va fi un candidat din partea Partidului Nostru. Eu las orașul fără corupție”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii Politica de la postul TV8.

Până la acest moment, un singur partid politic și-a anunțat candidatul la șefia capitalei. Este vorba despre PPDA, care l-a propus pe liderul formațiunii, Andrei Năstase.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Paulică

  Munteanu nu-i băiat rău, dar timpul liberalilor la primărie extirat! În general și în parlament a expirat! Mișa Ghimpu și nepotul lui au compromis liberalii în Moldova pe vreo 50 de ani!

 2. Le Justicier

  TURBULENȚE ÎN AVIONUL DE DREAPTA?

  Mai alaltăieri presupuneam, că pot fi unele adieri de vânt în jurul avionului de
  dreapta, dar până la turbulențe în jurul acestuia, încă mai este mult. Aaa, că
  la înălțime bate destul de tare vântul? Păi asta-i altceva și după modesta mea
  părere acest vânt se datorează acelor “cocoloașe”, care s-au lipit de fundul dolofan al dlui Andrei Năstase și se țin scai de dumnealui din trecutul nu prea îndepărtat din legătura cu “favoriții” oligarhului uzurpator de tristă pomină Plahotniuk, renumiții “penali fugari Țopa”. Foarte posibil că acești indivizi sunt și penali, că fugari sunt precis și ghilimelele din această sintagmă ar trebui înlăturate.

  Dar oricum am mai spus-o și o mai repet, pe mine personal această legătură nu mă deranjează și-n comparație cu “mușuroiul” de la fundul oligarhului uzurpator
  Plahotniuk, aceste câteva “cocoloașe”, care se țin scai de fundul liderului PPDA
  Andrei Năstase par a fi o nimică toată. Aaa, că membrii partidului PAS cu
  preponderență intelectuali pot avea cu totul altă părere în această privință, păi asta-i cu totul altceva!

  Următoarele alegeri municipale din Chișinău vor fi mult mai strânse ca scor
  electoral decât precedentele. Aceste alegeri în afară de adversarii tradiționali,
  socialiștii monstrului mancurt prorus, actualul președinte erijat Igor Dodon și
  democrații autocrați ai oligarhului uzurpator Plahotniuk ne vor aduce și adversari
  noi, trebuind să-i înfruntăm și cu PPE Moldova al colaboraționistului Iurie Leancă,
  dar și pe cel puțin o parte din PUN Moldova al expreședintelui român “animal”
  politic Traian Băsescu. Că atât oligarhul uzurpator de tristă pomină Plahotniuk,
  cât și colaboraționistul Iurie Leancă cu expreședintele român “animal” politic
  Traian Băsescu vor declara într-un glas că “susțin” candidatul dreptei nu trebuie
  să avem nici o îndoială. Că vor face cu totul altceva, cea mai îndreptățită să ne
  confirme această “susținere” pe care a simțit-o pe pielea proprie la ultimele
  alegeri președințiale este dna președintă PAS Maia Sandu.

  În aceste condiții avem noi oare dreptul moral, înainte de toate, să riscăm cu un
  candidat ca liderul PPDA dl Andrei Năstase, care are aninate de fund “cocoloașele”
  de care am vorbit mai sus? Oligarhul uzurpator Plahotniuk cu tot “mușuroiul” de la
  fundul său, spre deosebire de dl Andrei Năstase nu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău. În așa condiții toate tunurile imperiilor media ale oligarhului uzurpator Plahotniuk și monstrului mancurt prorus Igor Dodon, dar și pe filierele acoliților lor din PPE Moldova și PUN Moldova vor fi cu toate tunurile îndreptate asupra dlui Andrei Năstase și “amicilor” lui, “penalii fugari” Țopa.

  Municipiul Chișinău este fieful partidului PAS al dnei Maia Sandu. Poate că
  întradevăr partidele de dreapta în primul tur trebuie să participe aparte, ca în
  sfârșit să aflăm cum stau lucrurile în realitate în municipiul Chișinău pe segmentul
  de dreapta? Cu condiția ca partidele de dreapta să nu se atace reciproc și să nu se
  încurajeze absenteismul electoral din aceste partide, procentul lor comun nicidecum n-are cum să scadă. Ba din contra, poate crește și totodată se vor închide pentru totdeauna gurile cârcotașilor politici de dreapta, care vor să se ascundă după votul pe liste comune de dreapta.

  Reieșind din cele spuse mai sus cred că dna președintă PAS Maia Sandu a luat singura decizie înțeleaptă în situația creată și a trimis un chestionar la fruntașii PAS pentru a vedea, dacă să-l susțină sau nu pe dl Andrei Năstase. Situația cu un candidat la funcția de primar general al Chișinăului cu “cocoloașe” la fund este mult prea riscantă și complicată, prea multe sunt puse în joc și o decizie autoritară și pripită în acest sens ne poate costa foarte scump pe toți.

  Și în încheiere vreau să mai amintesc încă o dată tuturor compatrioților noștri cu
  vederi politice de dreapta din Chișinău și Bălți despre “mușuroiul” care s-a acumulat la fundul oligarhului uzurpator Plahotniuk și pentru care eu cred, că va trebui să răspundă în cele din urmă. În primul rând capturarea justiției, care a dus la capturarea Parlamentului, apoi formarea Guvernului de buzunar cu penalii Iurie Leancă și Chiril Gaburici. Aici se adaugă bătaia de joc de poporul moldovenesc cu tergiversarea la nesfârșit a dosarului escrocului Ilan Șor, tergiversare care miroase tare a mită, numeroasele atacuri raider, printre care și instalarea în fotoliul primarului general de Chișinău a “plahotniucicăi” Sivia Raider (Radu). Schimbarea sistemului de vot în unul mixt, atât de comod pentru fraudare de către oligarh și acoliții lui, monstrul mancurt prorus Dodon și colaboraționistul penal Iurie Leancă, ne-a pecetluit soarta pentru mulți ani de acum înainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *