Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Situația din Chișinău, pe agenda…

Situația din Chișinău, pe agenda de mâine a Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European

Pixabay

Europarlamentarul Cristian Preda, coordonator al Grupului Partidului Popular European (PPE) în Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European, susține că situația din Chișinău va fi discutată mâine, 21 iunie, în cadrul ședinței Comisiei respective din legislativului de la Bruxelles.

Cristian Preda. Foto: http://www.eppgroup.eu/

Eurodeputatul român face anunțul pe pagina sa oficială de Facebook, acolo unde mai precizează că astăzi, 19 iunie, Comisia Afaceri Externe a PE a solicitat de urgență Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene să prezinte situația creată de invalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului.

Tot astăzi, Sandra Kalniete, președinta Grupului de lucru Afaceri Externe al Grupului PPE şi Cristian Preda au făcut următoarea declarație:

„Regretăm şi suntem foarte îngrijorați în privința deciziei luate ieri de Judecătoria Chișinău, care a anulat rezultatele alegerilor locale din capitala Moldovei.

Alegerile sunt piatra de temelie a oricărui regim democratic. Rezultatele votului din 3 iunie trebuie să fie respectate pe deplin, întrucât reflectă voința politică a cetățenilor din Chișinău.

Este esențial ca puterea judecătorească să fie imparțială și independentă de orice influență politică

Republica Moldova poate să își aprofundeze cooperarea cu Uniunea Europeană şi să îşi continue drumul european numai dacă principiile democratice sunt respectate, inclusiv stricta separație a puterilor şi independența justiției”.

La 19 iunie, după mai bine de două săptămâni de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, instanța de judecată a adoptat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor.

Foto antet: Pixabay