Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacții după anunțul lui Tănase:…

Reacții după anunțul lui Tănase: „demisiile de onoare sunt o raritate” sau „frăția mafiei începe să se spargă”

Demisia din funcția de ministru al Justiției, anunțată de Alexandru Tănase pe pagina sa de Facebook, la două zile după ce în public a apărut o convirbire telefonică a sa cu Veaceslav Platon, a generat, atât critici dure și acuzații la adresa sa, cât și cuvinte de apreciere față de activitatea sa profesională. În timp ce unii au calificat demisiile de onoare sunt un fenomen rar în R. Moldova, alții au declarat că așteaptă acum ca să fie demarată urmărirea penală.

Vreau să cred că după eforturi de ani de zile se sparge mafia. Demisia ministrului Justiției, Alexandru Tănase, nu e suficientă. Într-un stat normal, cu justiție independentă, ea ar trebui urmată de o urmărire penală. Acum devine și mai clar, pentru cine mai avea îndoieli, cine-i patronul din umbră al jafului secolului din Republica Moldova. Frăția mafiei începe să se spargă!”, a scris pe pagina sa de Facebook liderul PPDA, Andrei Năstase.

Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a reacționat, la fel, pe rețeaua respectivă de socializare. Aceasta a scris că demisia unui singur exponent al Guvernului nu va schimba nimic și că ar trebui ca întreaga componență să plece din funcții.

Plus unul sau minus unul nu schimbă nimic în Guvernul lui Filip-Plahotniuc. Dacă ar demisiona in corpore cuibul de persoane „absolut oneste”, iar beneficiarului principal al jafului secolului i s-ar pune cătușele, abia atunci ar respira liber și biata noastră Basarabie…”, este de părere deputata PLDM, Maria Ciobanu.

La rândul său, vicepreședintele formațiunii Partidul Nostru, Ilian Cașu, crede că Alexandru Tănase ar fi fost convins de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, să demisioneze.

Pleacă A. Tănase de la MJ după prietenoasa discuție telefonică cu V. Platon. Și pleacă duminica uitând de „reforme”…”, scrie Ilian Cașu, iar ulterior adaugă „El Padrino (Plahotniuc) Îl convinge peste noapte să plece pe slugoiul (Tănase) pentru a le demonstra europenilor & americanilor că GBC-ul e capabil de demisii “demne & responsabile”.

Expertul economic și coordonatorul de proiecte la Centrul Analitic Independent ExpertGrup, Dionis Cenușă, a formulat șase constatări despre „demisia de onoare” a lui Alexandru Tănase:

  1. Demisiile de onoare sunt o raritate in Moldova, dar din acest motiv nu trebuie considerate acte de eroism.

  2. Decizia lui Tanase de a parasi functia demonstreaza ca respectiva convorbire cu Platon a fost reala (desi existenta unor montaje nu trebuie exclusa). Asadar, Tanase practic recunoaste public ca in timp ce era la sefia Curtii Constitutionale comunica, pe tonalitate prietenoasa, cu persoane banuite de scheme gri in sistemul
    bancar (nu in mod obligatoriu vinovati de furtul
    miliardului). Deci integritatea lui Tanase era intr-un con de umbra acum cel putin trei in urma, fara a vorbi despre afilierea la actualul regim.

  3. Este interesant ca in anuntul despre demisia de onoare, Ministrul Tanase vorbeste despre valorile europene. Este oare o demisie de onoare o valoare europeana sau, totusi, in acest fel Tanase isi cere scuze, in mod voalat, de la europeni, inclusiv de la Pirkka Tapiola sau Dirk Schuebel (Tanase si Platon nu stiu pe cine sa critice mai mult), pe care ii critica in conversatia telefonica cu Platon.

  4. Scurgerea conversatiei Tanase-Platon are cel mai degraba legatura cu intentiile anuntate de Tanase de a re-reforma sectorul justitiei. Este evident ca este o forma de razbunare contra lui, care probabil nu se va termina cu o simpla demisie de onoare.

  5. O ancheta este necesara pentru a identifica ce fel de legaturi erau intre Tanase, aflat la sefia Curtii Constitutionale, si Platon, cunoscut pentru operatiuni dubioase in sistemul bancar. Daca a existat trafic de influenta, atunci acest lucru trebuie investigat si sanctiuni trebuie sa urmeze, proportionale si strict conforme cu legislatia in vigoare.

  6. Scurgerea conversatiei Platon-Tanase reaminteste despre problema interceptarilor, care sunt folosite pe larg si pot tinti pe practic pe oricine. Desi, dupa cum indica jurnalistii, aceasta scurgere este o inregistrare facuta intentionat chiar de catre Platon”, este de părere Dionis Cenușă.

„Cazul dat denotă multe probleme grave, precum legăturile informale dintre persoane ce reprezintă sectorul public și persoane cu profiluri dubioase. Dar cel mai mult, acest caz arată că aflarea în sectorul public nu este sigură. Evident, reformele necesită oameni curajoși, dar, la fel, și oameni integri. Percepția publică de până acum este că reformele și integritatea nu se pot înrădăcina în sistemul politic actual”, punctează expertul specializat în cercetări în domeniul integrării europene și în politici economice.

Anunțul lui Alexandru Tănase privind plecarea din funcția de ministru al Justiției a avut ecouri și peste Prut. Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Parlamentul de la București, Eugen Tomac a apreciat activitatea lui Tănase în fruntea Curții Constituționale.

Cunoscut drept un bun profesionist, care în activitatea sa la Curtea Constituțională a luat decizii foarte curajoase, a fost cel care a clarificat și a pus capăt tuturor discuțiilor cu privire la limba oficială a R. Moldova”, a scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Alexandru Tănase, ministrul Justiției, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, 11 martie, că-și va depune demisia din funcție. Decizia vine la două zile după ce în presă a apărut o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice în care discuta amical cu Veacealav Platon, condamnat ulterior în dosarul fraudelor din sistemul bancar.

Citiți și

Ce urmează după demisia anunțată de ministrul Justiției și ce scenariu ar putea fi repetat

Prima reacție a PDM după demisia anunțată de Tănase

Motivele invocate de Alexandru Tănase pentru demisia din funcția de ministru și ieșirea din serviciul public

Prima reacție a ministrului Justiției după publicarea unei înregistrări audio a discuției sale cu Veaceslav Platon