Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția R. Moldova la testul…

Reacția R. Moldova la testul nuclear efectuat de Coreea de Nord

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova condamnă cu „fermitate” testul nuclear efectuat de Coreea de Nord.

„Această acțiune generează o nouă escaladare a tensiunilor din peninsula coreeană şi reprezintă o provocare majoră la adresa păcii la nivel global. Continuarea unor asemenea acţiuni de către autorităţile nord-coreene constituie o violare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU, inclusiv a Rezoluției 2321 adoptată în noiembrie 2016. R. Moldova împărtăşeşte plenar preocupările profunde ale comunității internaționale faţă de aceste acțiuni cu efect destabilizator asupra situației de securitate din peninsula coreeană şi regiunile adiacente şi îndeamnă autoritățile de la Phenian să renunțe la politica de înarmare nucleară şi să se reangajeze într-un dialog politic credibil cu comunitatea internațională”, susțin reprezentanții MAEIE, printr-un comunicat de presă.

Amintim că ieri, 3 septembrie, s-a produs un cutremur „artificial” în Coreea de Nord, drept urmare al celui de-al șaselea test nuclear efectuat de autoritățile de la Phenian. După câteva ore de la anunțul autorităților de la Seul și Tokyo cu privire la producerea unui seism „ciudat”, televiziunea nord-coreeană a anunțat că a fost efectuat „cu succes” un test al unei bombe cu hidrogen, ce va fi folosită într-o rachetă balistică intercontinentală. Desfășurarea celui de-al șaselea test nuclear a fost criticată dur de mai multe state și organizații internaționale.

Până ieri, Coreea de Nord a realizat alte cinci teste nucleare. Primul său test nuclear a fost făcut în anul 2006, apoi în 2009, 2013 și în ianuarie și septembrie 2016. Al cincilea test nuclear nord-coreean, efectuat în septembrie anul trecut, a provocat un seism cu magnitudine 5,3 și a degajat o energie de 10 kilotone. Spre comparație, bomba atomică care a distrus orașul Hiroshima a degajat o energie de 15 kilotone.

Sursa foto: globalnews.ca