Reacția lui Dodon la decizia Guvernului de a sesiza Curtea Constituțională pentru numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării

 Igor Dodon a venit cu o reacție după ce Guvernul a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională  în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlament  în cazul în care Președintele R. Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Astfel, Dodon argumentează refuzul său de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării prin faptul că nu ar putea accepta „o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale”. 

„Am transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care refuz să accept candidatura domnului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nicio condiție.

Înțeleg că Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională în combinațiile sale politice. Dar atrag atenția că CC nu poate desena încontinuu scenarii comode guvernării.

Dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. Și va fi ea însăși pasibilă de răspundere la timpul potrivit. 

Eu, ca șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale. Orice încercare de a o învesti fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal.

Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale”, a spus Dodon.

Pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat  că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova,  la funcția de ministrul al Apărării.

Curând după aceasta, Igor Dodon a anunțat  că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Gaiciuc este originar din satul Pepeni și a îndeplinit funcția de ministru al apărării al R. Moldova în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004.

Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării.  După ce ședința de ieri a Guvernului a fost amânată,  Guvernul a aprobat o decizie, într-o ședință specială de azi dimineață. Aceasta se referă la sesizarea Curții Constituționale pe acest caz. Curtea a concluzionat că Președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Ana

  Nu credeti oameni buni ca acest dodon deja intrece orice masura posibila? tare ma-s bucura sa fie acesta data afara in mod rusinos.

 2. Lupul

  Este circul lui Plahotniuc și Dodon. Vor să ne distragă atenția de la
  “pedeapsa” lui Ilan Șor pentru furtul miliardului. Foarte reușit de
  altfel. Nimeni nu vrea să-l vadă ministrul al apărării pe politrucul
  POPONAR Victor Gaiciuc!
  Snirno! Ravnenie popami! Volino!

 3. Secretar

  Smirno! Ravnenie na pravo!
  Riadovoi Plahotniuc, vâiti iz stroia!
  Obiavliaiu vam 10 sutoc carțera za nepovinovenie
  gavnocomanduiușcemu!
  Volino! Razoitisi!

 4. Veteran_ AKM

  Măi băiți! Trebuie oleacă de stimă pentru comandantul suprem. Dacă el vrea
  să-și numescă cumătrul poponar și politruc ministrul al apărării, lăsați să și-l
  numească. Pănă la urmă ei toți își rezolvă chestiile între ei. Păcat că uneori
  are de suferit și câte un băiat tânăr. Da stricații ăștea bătrâni, Victor Gaiciuc
  și gașca voluptoasă din jurul lui, lăsații să și-o tragă, că pe destrăbălașii ăștea
  numai “moghila ispravit”!

 5. Lider Moscalu

  Comandantul suprem Dodon ar fi vrut și el să participe la manevrele Zapad 2017.
  Acolo în dreapta lui Putin, el, Dodon ar fi speriat de moarte NATO. Dar nu-i
  nimic pierdut, mai întâi își va numi cumătrul poponar Victor Gaiciuc ministru al
  apărării și apoi Armata Națională a RM va participa la manevrele Evrazia 2017 de
  la Phenian din Coreia de Nord. Dacă-l vede pe Dodon alături de Putin acolo Donald
  Trump precis umple pantalonii!

 6. Lilian 007

  # Radio Chișinau -> Iurie Gotișan: Armata Națională are de 3 ori mai puțin
  echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului.

  Da-n schimb Armata Națională îl are pe comandantul suprem Igor Dodon,
  care face totul ca niciodată să nu poată lupta cu rușii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *