Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.35

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală numărul 35 include 19 localități din raionul Căușeni și localitatea Hârbovăț din Anenii Noi. În această circumscripție s-au înregistrat șapte concurenți electorali. Primul în buletinul de vot este candidatul PDM, Grigore Repeșciuc, urmat de Oleg Cuciuc de la PSRM și Veaceslav Nigai de la PCRM. Următorii candidați sunt Anatolie Zaremba (Partidul „Șor”), Anton Gamurar (Blocul ACUM și Ion Calmîc (PNL). Ultima în buletinul de vot va figura candidata Partidului „Democrația Acasă”, Zinaida Bolboceanu.

Foto: candidat.md

Grigore Repeșciuc, PDM

Inițiativa civică „Pentru un Parlament Curat”, care a realizat profilului candidatului PDM, scrie că Grigore Repeşciuc este primar al oraşului Căuşeni din 2011, candidând iniţial independent, apoi s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat. Până în 2011 a fost inspector al poliţiei rutiere, şef al secţiei de examinare şi evidenţă a transportului Căuşeni, comisar de poliţie al raionului. Soţia sa este consilier orăşenesc la Căuşeni, fiind candidat independent, apoi a aderat şi ea la PDM.

Repeșciuc a încheiat în anii 2017 și 2018 contracte cu firma socrului său, „Dragoș Camenșcic SRL”, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria l-a acordat firmei soției primarului, „Galaxia-Parc”, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Pe aceste cazuri, la solicitarea portalului Moldova Curată și a Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2018 ANI a pornit un control în privința lui Repeșciuc. Primarul a declarat atunci că agentul economic respectiv a fost ales de către grupul de lucru, iar el nu a influențat alegerea. În luna iulie 2018, Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii. Într-un interviu pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca acesta să preia conducerea primăriei.

Candidatul democraților indică în declarația de avere și interese personale că a ridicat în perioada 2017 -2018 un salariu de 165 de mii de lei din funcția de primar și o pensie MAI de aproape 60 de mii de lei. Familia lui Repeșciuc deține trei terenuri agricole, două apartamente și o casă de locuit de 208 m2, la care se mai adaugă și un automobil de model Mercedes ML 320 și o Toyota Corola, procurată în 2018 cu 170 de mii de lei. Repeșciuc și soția sa dețin și trei firme: „Mihasi Test Auto”, „Galaxia-Parc” și „Mihasig”. Prima firmă le-a adus venit sub formă de dividende în ultimii doi ani de 630 mii lei.

Oleg Cuciuc, PSRM

Din iunie 2017 şi până în prezent Oleg Cuciuc ocupă funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind membru al fracţiunii PSRM. Oleg Cuciuc este născut în anul 1971, în s. Sălcuța, r-nul Căușeni și, de profesie, este inginer tehnolog. Cuciuc este unul dintre cei de 74 de deputați care în iulie 2017 au votat pentru schimbarea sistemului electoral. Totodată, Cuciuc a figurat anterior și pe listele PCRM.

Deputatul socialist declară că în perioada 2017 -2018 a ridicat un salariu de aproape 338 de mii de lei de la Parlament, la care se mai adaugă indemnizații în mărime de circa 5 mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, Cuciuc deține două terenuri, un apartament de 65 m2 și cote-părți în alte trei apartamente. Deputatul mai indică în declarația sa și trei automobile: un Renault Megane, procurat în 2018 cu 60 de mii de lei, o Dacia Logan, procurată tot în 2018 cu 50 de mii de lei, dar și un Vaz 21099, pe care îl deține din 2015.

Foto: causeni.md

Veaceslav Nigai, PCRM

Veaceslav Nigai este vicepreședinte al Consiliului Raional Căușeni. Acesta a candidat anterior din partea PCRM la alegerilor locale pentru funcția de primar de Căușeni, dar și la alegerile parlamentare din 2014, doar că nu a acces în Parlament. Înainte de a devenit viceprimar, Nigai a activat în cadrul organelor afacerilor interne a R. Moldova.

În perioada 2017 – 2018, Nigai a obținut un salariu de aproape 225 de mii de lei și o pensie de 134 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, familia candidatului PCRM deține două terenuri și un apartament de 63,7 m2. Veaceslav Nigai mai declară că este proprietarul unui automobil de model Hyundai Tucson, procurat în 2015 cu 100 de mii de lei.

Foto: alege2019.md

Anatolie Zaremba, Partidul „Șor”

Despre candidatul Partidului „Șor” pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Conform declarației de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală, Zaremba nu este angajat în câmpul muncii și declară pentru perioada 2017 – 2018 o pensie de aproape 97 de mii de lei, la care se mai adaugă un venit de aproape 70 de mii de lei, obținuți din înstrăinarea unor bunuri, dar și o indemnizație de 9 mii de lei de la Primăria Căușeni. Candidatul Partidului „Șor” deține un apartament  și o casă de locuit de 100 m2, pe care a moștenit-o. Zaremba mai declară și două automobile: un Chevrolet Epica și un Volkswagen Tauran, procurat în 2018 cu peste 140 de mii de lei.

Foto: acum.md

Anton Gamurar, Blocul ACUM

Anton Gamurar este general-maior de poliție. Acesta a luptat în războiul de pe Nistru, și a participat la formarea trupelor speciale ale Ministerului de Interne ale Moldovei independente. Din 1991 până în 1997 a condus Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Gamurar a ridicat o pensie de 300 de mii de lei. Familia candidatului Blocului ACUM deține două terenuri și nu declară niciun apartament, casă de locuit sau automobil.

Foto: pnl.md

Ion Calmîc, PNL

Ion Calmîc este membru al Partidului Național Liberal din 2007. Candidatul PNL este licențiat în științe economice și în prezent activează în calitate de secretar general al PNL.

Calmîc declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de 158 de mii de lei de la partid. Conform declarației de avere și interese personale, candidatul PNL nu deține niciun bun imobil, iar familia sa are în proprietate doar un apartament de 62 de m2, obținut în urma unui contract de investiții.

Foto: alege2019.md

Zinaida Bolboceanu, Partidul „Democrația Acasă”

Interpreta Zinaida Bolboceanu activează în calitate de conferențiar universitar interimar la „Academia de Muzică Chișinău”. Candidata la alegeri a înregistrat mai multe CD-uri, a participat la numeroase festivaluri și concursuri muzicale, la care a câștigat locuri de top.

Candidata Partidului „Democrația Acasă” a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de 120 de mii de lei din activitatea didactică și 40 de mii de RON din activitatea artistică. Totodată, Bolboceanu a obținut și o pensie de peste 21 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, Bolboceanu deține cota parte dintr-un teren, iar familia sa are în proprietate un apartament de 165 m2, dar și un automobil de model KIA CEED, procurat în 2013 cu 60 de mii de lei.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 35


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    DEMOCRAȚIA ACASĂ LA PLAHOTNIUK?

    DEMOCRAȚIA ACASĂ? Acasă la Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk? Cu Șor, Candu, Cebotari, Buliga, Radu și toată GAȘCA de minciunoși, fățarnici, cinici și PUPÎNCURIȘTI? Într-o țară CAPTIVĂ, ca R.Moldova nu există DEMOCRAȚIE, cu atât mai mult ACASĂ. Și așa este clar cu voi, dar dacă ne spuneați DEMOCRAȚIA ACASĂ LA PLAHOTNIUK ar fi fost chiar clar cu totul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *