Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-LEX recomandă implementarea sistemului mixt…

Promo-LEX recomandă implementarea sistemului mixt cel devreme pentru alegerile din 2022 și doar după înlăturarea tuturor deficiențelor

Asociația Promo-LEX a publicat o Analiză ce vizează efectele care pot apărea în legătură cu implementarea sistemului electoral mixt, în special în cadrul circumscripțiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora de către Comisia Specială constituită în acest sens. 

Astfel, Promo-LEX prezintă în acest studiu o serie de deficiențe dar și recomandări către Parlament. În primul rând, se punctează faptul că șirul de probleme cu privire la schimbarea sistemului este prea mare ca alegerile parlamentare din 2018 să aibă loc în baza acestuia.

Promo-LEX recomandă Parlamentului să modifice Legea nr. 154/2017, astfel încât implementarea sistemului mixt să aibă loc cel devreme la alegerile parlamentare din 2022, și doar după ce vor fi înlăturate lacunele, iar cetățenii vor fi mai bine informați despre această schimbare. Aceeași Analiză face referire la  calculul neclar la formarea circumscripțiilor, oportunitatea politică de folosire a resurselor administrative și probleme la formarea consiliilor electorale de circumscripție. 

Printre problemele semnalate anterior de Promo-LEX, era faptul că Hotărârea de Guvern a fost votată fără ca să fie soluționată sesizarea depusă la Curtea Constituțională, problema votării de către studenți, dar și modul pripit de adoptare a acestei legi.

Mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea față de decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral.   Atât înainte de adoptarea Legii privind votul mixt, cât și după, au avut loc proteste la Preşedinţie şi la Parlament. Oamenii au cerut anularea votului mixt.

La 20 iulie curent, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Pe 21 iulie, legea a apărut în Monitorul oficial.

Citiți și: 

Cine sunt deputații care au votat pentru schimbarea sistemului electoral?

(video) Oamenii aduși organizat la protestul pentru susținerea votului mixt nu știau de ce au venit: „Eu nu pot răspunde la multe întrebări”