Prima reacție a Partidului Democrat după declarația deputatului care este dispus „să apere cu arma” autonomia Găgăuziei

Declarația deputatului democrat Cornel Dudnic, precum că în cazul unirii R. Moldova cu România, el va fi primul care va lua arma și va apăra autonomia Găgăuziei, a fost făcută în nume propriu și nu reprezintă poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), susține purtătorul de cuvânt al partidului, Vitalie Gamurari. 

„Evident este o declarație făcută pe cont propriu. La moment nu există nicio reacție din partea Partidului Democrat, dat fiind faptul că declarația a fost făcut în weekend. Declarația trebuie privită în contextul campaniei electorale care are loc în regiunea respectivă, de aceea n-aș fi vrut să intru în detalii foarte mult în legătură cu acest caz. Este clar că s-a desfășurat o activitate în regiunea Găgăuz Yeri și toate declarațiile care s-au făcut trebuie privite inclusiv prin prisma acestui proces. Deci, cu siguranță, nu este poziția Partidului Democrat, ci este o poziție personală”, a declarat pentru ZdG Vitalie Gamurari, care a menționat că nu a avut posibilitatea să vadă dacă există o reacție la nivel de partid și a dat asigurări că dacă se va lua o poziție, vom afla. 

„Declarațiile sunt îndreptate electoratului din localitate mai mult ca sigur. Eu am încercat să-mi expun poziția mea, cum văd eu aceste lucruri. Când va fi o poziție foarte clară a partidului, atunci cu siguranță că veți avea posibilitatea să cunoașteți”, a reiterat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat.

Prezent la o întâlnire a autorităților locale, care a avut loc zilele trecute  în satul Tomai din raionul Ceadîr-Lunga, deputatul democrat Cornel Dudnic a declarat că, în cazul în care R. Moldova se va uni cu România, el va fi primul care va lua arma pentru a apăra autonomia Găgăuziei.

„Pentru a închide tema unionismului, vă dau cuvântul că, dacă vreodată acest proiect al Unirii se va produce, voi fi primul care îşi va lua arma şi voi merge să apăr autonomia găgăuză”, a declarat deputatul în timpul întâlnirii de la Tomai.

Cornel Dudnic este deputat în Parlamentul R. Moldova din septembrie 2015, luându-i locul lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, care a renunțat atunci la mandat. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului, înainte să devină deputat, Cornel Dudnic a fost, în perioada 2001- 2010, „sportiv profesionist, maestru în sport, membru al lotului Republicii Moldova la judo, multiplu campion”. În perioada 2013-2014 a fost membru al Comitetului Executiv al UTA Gagauz Yeri și șef al Direcției dezvoltare regională și construcții UTA Gagauz Yeri. În prezent, pe lângă mandatul de deputat, Dudnic este și vicepreşedintele Federaţiei Naţionale de Judo.

La capitolul studii, deputatul a indicat în CV-ul său Colegiul Republican de Informatică (profilul informatică – matematică),Universitatea de Stat din Moldova (licențiat în științe economice) și Academia de Administrare Publică (masterat, profilul administrare publică).

În ultima declarație publică de avere și interese personale, deputatul originar din autonomia găgăuză indică un apartament pe care îl are în „folosință” și două automobile pe care familia sa le deține în proprietate: o Skoda fabricată și cumpărată în 2014, cu 351 de mii de lei, și un Audi din 2015 în valoare de 725 de mii de lei. Din salariul de deputat, Dudnic a încasat, în 2016, 113 401 lei, adică 9 450 de lei lunar. Deputatul a mai declarat că, împreună cu soția sa, deține cote părți la două companii: Vancortrans SRL și Davicrim SRL.

Cornel Dudnic a fost și unul dintre susținătorii referendumului declarat de autoritățile de la Chișinău ca fiind neconstituţional, din februarie 2014, atunci când locuitorii UTA Găgăuzia au votat pentru autodeterminarea regiunii în cazul în care R. Moldova și-ar pierde suveranitatea.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *