Partidele politice reprezentate în Parlament ar putea primi alocații din bugetul de stat peste 30 milioane de lei

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, partidele politice din R. Moldova ar urma să primească alocații din bugetul de stat în mărime de circa 30,33 milioane de lei, începând cu anul 2016, când va fi aplicată legea cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Astfel, potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX, PSRM ar urma să primească 7,43 mln. de lei, PLDM – 7,28, PCRM – 6,37, PDM – 5,76 şi PL 3,4 mln. de lei.

„Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri. Legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare. Astfel, luând în considerație alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi pe cele locale din acest an, partidele urmează să primească în total aproximativ 60,1 mln lei”, susține analistul financiar al Asociației Promo-LEX, Cornelia Călin.

Totodată, experţii Promo-LEX au constatat că în total pentru ultimele două scrutine alocaţii mai mari de 10 mln. de lei vor primi Partidul Liberal Democrat din Moldova – 16 mln. de lei, Partidul Democrat– 14,5 mln. de lei și Partidul Socialiștilor – 10,6 mln. de lei. Alocaţii între 10 mln. de lei şi 1 mln. vor primi PCRM, PL, PPPN, BE PPEM, PNL, PPRM. Restul partidelor vor primi alocaţii mai mici de 1 mln. de lei. Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți, care nu vor primi nimic din bugetul de stat, deoarece legea nu i-a luat în vizor. În cazul blocurilor electorale, alocația se va împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa acesteia, conform numărului de mandate obținute de fiecare componentă.

Menționăm că în această toamnă, Comisia Electorală Centrală trebuie să elaboreze un mecanism care va stabili clar şi exact distribuirea banilor din buget. De asemenea, acesta va include și instrumente de verificare și control a banilor cheltuiți, precum și sancțiuni în cazul în care actorii electorali vor încălca legislația.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *