O nouă suspendare a lui Dodon? Parlamentul a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a depus astăzi, 28 decembrie 2017, o sesizare la Curtea Constituțională prin care Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului solicită Curții să constate circumstanțele care justifică instituirea interimatului funcției de președinte al țării. Sesizarea deputaților vine după ce Igor Dodon a respins, repetat, candidaturile la funcțiile de miniștri propuse de majoritatea parlamentară.

„Vă anunțăm că în numele Comisiei Juridice a Parlamentului, am înregistrat la Curtea Constituțională  sesizarea prin care am solicitat Înaltei Curți să soluționeze acest blocaj instituțional generat de refuzul deliberat al președintelui țării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Păcat că intrăm într-un nou an cu un astfel de blocaj și pentru a evita această situație neplăcută am solicitat Curții să constate circumstanțele care justifică instituirea interimatului funcției de președinte al țării, care va trebui  să numească membrii guvernului și să înveastească în funcție noii membri. Am solicitat examinarea acestei sesizări în regim de urgență. Sperăm că poate chiar până la Crăciunul pe stil vechi să avem un guvern absolut funcțional. Ne pare rău că dăm de lucru și judecătorilor CC și facem un astfel de cadou probabil nu foarte plăcut președintelui țării, dar el este cel care a generat acest blocaj”, a declarat Sergiu Sîrbu după ce a depus documentul la Curtea Constituțională.

O situație similară a avut loc în luna octombrie, curent, atunci când președintele Dodon a refuzat de două ori candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Atunci guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, care a decis că președintele, conform Constituției, nu are dreptul să respingă de două ori candidaturile. Curtea Constituțională a decis că șeful statului a încălcat Constituția, iar în acest caz, președintele este suspendat din funcție pentru o perioadă determinată, iar numirea noilor membri ai Guvernului poate fi semnată de premier sau președintele Parlamentului. La 22 octombrie 2017, Eugen Sturza a fost învestit în funcție. Ceremonia a fost oficiată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a preluat atribuțiile președintelui și a semnat decretul de numire în funcție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Alimos

    de ce nici un parlamentar nu depune sesizare la curtea constitutionala pentru alegeri fraudate s.a.m.d da ce sa depui daca in curtea constitutionala sunt reprezentantii ONG-urilor lui Soros…acum intelegeti de ce Rusia si unele tari din Europa nu vor sa aiba de afacere cu jidovul Soros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *