Ministrul de Interne, despre concursul privind alegerea Procurorului General: „Trebuie să cadă”

Concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii privind selectarea Procurorului General ar putea fi anulat. Despre asta a anuțat ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, ieri, 12 septembrie, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV. Potrivit lui Năstase, cei din blocul ACUM sunt determinați ca să schimbe legea cu privire la Procuratura, cât mai curând, astfel încât concursul organizat de CSM, privind selectarea Procurorului General să fie anulat.

„Este nevoie ca în scurt timp legea cu privire la Procuratură să fie schimbată, iar acest concurs să rămână acolo undeva, să cadă și să nu ne mai amintim de el. Cei de la blocul ACUM sunt determinați să facă acest lucru”, a declarat Năstase.

Întrebat despre posibilitatea de a fi selectat un procuror european, Năstase susține că pentru asta este necesar ca să fie modificat cadrul normativ.

„Degeaba am vorbi acum despre un procuror european dacă nu este modificat cadrul normativ”, a spus Năstase.

Șapte candidați au depus dosarele în concursul pentru funcția de procuror general. Potrivit listei făcute publice de Procuratura Generală (PG), în competiție s-au înregistrat mai mulți procurori, dar și un avocat.

1. Gropa Maxim – procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale;
2. Istrate Anatolie – avocat, ex-procuror;
3. Ivanov Vsevolod – Procuror în Procuratura mun.Chișinău, Oficiul Rîșcani;
4. Eremciuc Roman – Procuror, adjunct al Procurorului-șef al Procuraturii mun.Chișinău, șef al Oficiului Centru;
5. Popa Igor – Procuror, ex – Adjunct al Procurorului General;
6. Popov Ruslan – Procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției  politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale;
7. Bulat Eduard – Adjunct al Procurorului General.

Conform Regulamentului, în termen de până la 20 de zile lucrătoare, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va anunța lista candidaților care au depus dosarele complete și îndeplinesc condiția de participare la concurs.

Concursul pentru funcția de procuror general este desfășurat în pofida faptului că ministerul Justiției planifică modificări în procedura de alegere a șefului Procuraturii.

Potrivit Legii actuale cu privire la Procuratură, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de CSP.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *