Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Președintele Comisiei de la…

VIDEO Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio: „R. Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc”

Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Gianni Buquicchio, se află într-o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 19-20 decembrie. În cadrul unei conferințe de presă, Gianni Buquicchio a accentuat faptul că R. Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc și că aceasta ar trebui să se facă printr-un dialog constant cu toți actorii vizați.

Țin să vă spun că R. Moldova o am la inimă. Nu de azi sau de ieri, ci de 30 de ani. Moldova a trecut prin multe crize, care a întârziat progresul de dezvoltare social, economic și mai ales democratic. Acum a intrat într-o nouă fază în care trebuie să lucreze pentru a reforma instituțiile cele mai importante ale țării, a declarat președintele de Comisiei de la Veneția.

Potrivit lui Gianni Bosquicchio, astăzi dimineață, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat o solicitare/o cerere de aviz pentru Comisia de la Veneția în privința Consiliului Superior al Magistraturii. În acest sens, Buquicchio s-a arătat suprins că R. Moldova solicită un acum un acest aviz din moment ce un amendament în acest sens urmează a fi adoptat azi în Parlament. Cu toate acestea, Bosquicchio a spus că acest aviz va fi emis în procedură de urgență și că răspunsul va fi obținut la sfârșitul lunii ianuarie.

Președintele a accentuat faptul că R. Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc.

Sunt conștient că această reformă este una urgentă. Sunt și mai conștient că ceea ce îi trebuie Moldovei este o reformă de calitate. Pentru a avea o reformă de calitate este nevoie de timpul necesar pentru a pune în practică. Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp dar și fără a ne pripi. Este important ca această reformă să fie coerentă și globală, a accentuat Bosquicchio.

Totodată, Bosquicchio la sfătuit pe Nagacesvschi să evite legiferarea pe bucăți a reformei justiției.

Președintele Comisiei de la Veneția a susținut că reforma justiției trebuie să se facă într-un dialog constant cu toți actorii vizați.

Când vorebesc despre actori, mă refer și la societatea civilă. Reforma trebuie să fie efectuată cu transparență. Dialogul trebuie să se facă direct și cu toți actorii vizați și nu prin intermediul mass-media. Pentru mine sistemul judecătoresc este cea mai importantă putere în stat. Totodată, Comisia de la Veneția s-a exprimat deja în privința legalității CSM-ului actual. Acesta are legitimitate constituțională care nu trebuie contestată, a susținut Gianni Bosquicchio.

Preșdintele Comisiei de la Veneția a refuzat să comenteze motivele pentru care Guvernul Sandu a căzut.

Pot să vorbesc doar în linii generale. Guvernele sunt create, apar și cad într-o bună zi. Guvernul precedent a căzut, Guvernul actual e în funcție și nu pot decât să-i doresc ca existența lui să fie mai lungă. Nu vreau să comentez motivele pentru care Guvernul precedent a căzut. Dar acum, ce am spus și majorității și opoziției, e că trebuie să construiască un climat pozitiv de cooperare. Între diferite partide firește că există diferențe de viziuni și opinii. Dar majoritatea nu trebuie să profite de poziția de majoritate pentru a-și impune voința. Majoritatea trebuie să țină cont pe cât de mult posibil de opinia opoziției, societății civile. Opoziția trebuie să aibă în rol constructiv, nu de blocare. Trebuie să existe un respect reciproc”, a spus președintele Comisiei de la Veneția.

În același context, minitrul Justiției, Fadei Nagacevschi speră că prezența președintelui de la Veneția în R. Moldova, va clarifica inclusiv și problemele între Consiliul Superior al Magistraturii și judecătorii de cadrul sistemului judecătoresc.

Am avut discuții diverse dar și opinii diverse. Pentru noi viziunile domnului Buquicchio sunt extrem de importante și cu siguranță vom ține cont de toate avizele și opniile care au fost expuse. În afara oricărei influiențe nejustificate externe, fie vorba de acte coruptible sau influiențe politice.

Avem nevoie ca puterea judecătorească să înțeleagă necesitatea reformei sistemului și avem nevoie ca toți să se implice în procesul de reformă pentru a fi sigur că totul se face calitativ, a susținut Nagacevschi.

Gianni Buquicchio este însoțit în R. Moldova de Simona Granata-Menghini, Secretarul adjunct al Comisiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, președintele Comisiei de la Veneția este la Chișinău la invitație președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Gianni Buquicchio s-a întâlnit cu Zinaida Greceanîi, iar ulterior, cu președintele și membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. De asemenea, delegația Comisiei de la Veneția a avut întrevederi cu judecători și reprezentanți ai societății civile.