Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (infografic) Câte întrebări și interpelări…

(infografic) Câte întrebări și interpelări au adresat deputații instituțiilor statului în 2017

Pe parcursul anului 2017 deputații au adresat în total către Guvern și autoritățile administrației publice 103 întrebări și 7 interpelări, cele mai multe fiind din partea fracțiunii PCRM. În același timp, cele mai multe întrebări au fost adresate Guvernului. Datele se regăsesc în raportul de monitorizare a modului de realizare a controlului parlamentar, elaborat de Promo-LEX.

Din cele 103 întrebări adresate, deputații au primit răspunsurile doar la 99 dintre ele. Dacă la întrebări au fost mai activi comuniștii, cele mai multe interpelări, în număr de cinci, au fost solicitate de către fracțiunea Partidului Liberal-Democrat.

„Numărul mai mare al întrebărilor în comparație cu interpelările rezultă din faptul că deputații, ca regulă, confundă aceste 2 instrumente de supraveghere. Astfel, o parte din întrebări de facto sunt interpelări prin care se solicită explicaţii asupra unor aspecte ale politicii Guvernului ce ţin de activitatea sa internă sau externă. Totodată, din numărul întrebărilor adresate de către deputați sunt întrebări repetate, cu aceleași solicitări, din motiv că cei vizați în întrebări fie nu au răspuns la acestea, fie răspunsurile sunt nesatisfăcătoare, incomplete sau evaziv”, se menționează în raportul Promo-LEX.

În același timp, cel mai mare număr de întrebări și interpelări au fost adresate Guvernului – 29 și ministerului Economiei și Infrastructurii – 15.

Instituțiile cărora deputații le-au adresat întrebări/interpelări:
– Prim-ministru – 8;
– Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – 6;
– Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – 9;
– Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – 4;
– Ministerul Afacerilor Interne – 5;
– Ministerul Finanțelor – 7;
– Ministerul afacerilor Externe și Integrării Europene – 2;
– Ministerul Apărării – 1;
– Ministerul Justiției – 1;
– Curtea Supremă de Justiție – 1;
– Procuratura Generală – 5;
– Procuratura Anticorupție – 1;
– Inspectoratul General al Poliției – 3;
– Agenția Națională Transport Auto – 1;
– Consiliul Coordonator al Audiovizualului – 2;
– Consiliul Concurenței – 1;
– Casa Națională de Asigurări Sociale – 1.

În perioada anului 2017, deputații au înaintat patru moțiuni simple. Toate moțiunile au fost înaintate de către fracțiunea PSRM și toate au fost respinse de Plenul Parlamentului.

„Tabloul moțiunilor ne arată că aceste instrumente sunt utilizate de opoziția parlamentară doar cu scop strict politic pentru a face presiune asupra guvernării”, se arată în raport.

Pe parcursul anului 2017, nu au fost înaintate moțiuni de cenzură. Dacă este să comparăm cu anul
2016, când au fost înaintate două moțiuni de cenzură, am putea deduce două explicații ale acestui fapt: fie a crescut calitatea guvernării, fie deputații au manifestat o mai mare indiferență față de acest instrument.