Igor Dodon împlinește astăzi 43 de ani. După 20 de ani de serviciu public, a acumulat averi și a devenit președinte

Astăzi, 18 februarie, președintele R. Moldova, Igor Dodon împlinește vârsta de 43 de ani. Timp de 20 ani, acesta a muncit preponderent în funcții publice, începând ca angajat de rând la Bursa de Valori, continuând ca șef de departamente, apoi ministru, în 2016 devenind președinte de stat. Pe parcursul anilor a deținut și funcții politice, exclusiv în partide de stânga, comunist sau socialist, partide, care în doctrina lor ar opta pentru egalitatea cetățenilor, inclusiv egalitatea șanselor economice. Cu toate acestea, Igor Dodon, care a ajuns liderul Partidului Socialiștilor și președinte al celui mai sărac stat din Europa, a dobândit averi greu de acumulat pentru un bugetar, proveniența cărora nu a elucidat-o deplin.

Igor Dodon activează în funcţii publice timp de 20 de ani. După absolvirea studiilor, din iulie 1997 până în 2001, el a activat la Bursa de Valori a Moldovei ocupând mai multe funcții: de specialist superior al Departamentului Clearing, administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri și apoi director al Departamentului Marketing, Listing și Cotare, iar în perioada 2001-2005 a exercitat funcția de președinte al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA.

În anii 2005—2006, a ajuns la conducerea unui minister, fiind numit viceministru, după care, la scurt timp, ministru al Economiei în Guvernul Tarlev, funcţie pe care şi-a păstrat-o în Guvernul Greceanîi, până în 2009, când comuniştii plecau de la guvernare.

Traseism politic din PCRM în PSRM

Apoi, Igor Dodon a devenit deputat în Parlament. În 2009–2011 era membru al fracţiunii PCRM, iar la alegerile locale din vara anului 2011, Dodon a candidat la funcţia de primar de Chişinău din partea PCRM, fiind învins, la limită, de liberalul Dorin Chirtoacă.

La scurt timp, în noiembrie 2011, după neînţelegeri cu conducerea partidului, aderă la PSRM, al cărui preşedinte devine în decembrie 2011. După ce, în martie 2012, împreună cu alţi colegi care părăsiseră PCRM, l-a votat pe Nicolae Timofti în funcţia de şef de stat, în noiembrie 2014, PSRM condus de Dodon a devenit partidul cu cei mai mulţi deputaţi în Parlament – 25.

Fotoliu prezidențial

În noiembrie 2016, Igor Dodon a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, devansând-o pe Maia Sandu cu puțin peste 4 procente, fiind acuzat de utilizarea unor metode neadecvate în campanie, printre care manipularea, mesaje sexiste, rasiste și de ură, remarcându-se cu o retorică anti-europeană, anti-NATO, dar și împotriva unor libertăți și drepturi umane, fiind promovat și de către Biserica Ortodoxă pro-rusă din Republica Moldova.

Prima sa vizită în calitate de Președinte de stat a avut drept punct de destinație Moscova, urmând, pe parcursul primului său an de mandat prezidențial mai multe vizite în capitala Rusiei și întâlniri cu oficiali ruși.

În primul an de mandat, șeful statului a acordat prioritate partenerilor din Est, preponderent liderilor unor state arabe, dar nu s-a întâlnit niciodată și nici nu a explicat dacă urmează să se întâlnească cu omologii singurelor state vecine ale R. Moldova, România și Ucraina, ignorând de asemenea relațiile cu cel mai important partener economic al acestuit stat – Uniunea Europeană.

Președintele suspendat de trei ori din funcție

Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcția de președinte de Curtea Constituțională de trei ori. Prima dată s-a întâmplat atunci când el a refuzat să semneze decretul de numire în funcție a actualului ministru al apărării, Eugen Sturza. A doua oară când Dodon a refuzat să semneze decretele de numire a noilor miniștri propuși de democrați, iar a treia dată când a refuzat să promulge legea anti-propagandă, care viza interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din țările care nu au semnat Convenția Europeană, inclusiv din F. Rusă.

Lipsă de transparență în portmoneu și la lucru

Igor Dodon locuiește într-o casă de lux, cu o proveniență obscură, despre care a mințit că nu i-ar aparține, apoi – a trecut cu traiul în ea.  De asemenea, Igor Dodon a avut în primul său an de mandat mai multe vacanțe petrecute în destinații de lux, dar nu a explicat costurile implicate și proveniența banilor cu care ar fi achitat aceste vacanțe.

Pe durata mandatului său a avut și o relație controversată cu presa, oferind interviuri preponderent  instituțiilor  media controlate de socialiști. Spre exemplu, fotojurnalistul Constantin Grigoriță a primit interdicție repetată la conferințele de presă a șefului statului, după ce l-a întrebat pe Igor Dodon: „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat?”,  la una dintre conferințele președintelui.

Astăzi, Igor Dodon a declarat pe pagina sa de Facebook că ziua sa are |o semnificație personală aparte| și a mers împreună cu familia să doneze obiecte de primă necesitate unei familii din s.Râșcova, raionul Criuleni. A promis să procure acestei familii o casă cu ajutorul Fundației conduse de soția sa, care, la fel, nu și-a făcut explicate veniturile.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Maica Rarița /Biserica Ciuflea

  motto:
  “Centenar de Mărțișor-
  Sunt o sută ani de dor;
  Centenar Sfătuitor-
  Chișinău împlinitor!”
  Noi cu toții vrem să fim,
  Și de frică să nu murim;
  Să se-audă în Țara Mare-
  Dacia e O Cântare !”
  Satele est-moldovene
  Strigă sus de Sânziene:
  Noi suntem aici stăpâni-
  Cei în inimă români !
  ———————————————-

 2. ivancelgroaznic

  “Timp de 20 ani, acesta a muncit preponderent în funcții publice” … si a furat cit a putut, si mai dihai de atit.
  “Multi ani primeasca!” Si la mai mare !!! Uram la el de sute de ori mai mult ce ne doreste el noua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *