Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Boțan, analist politic, observator…

Igor Boțan, analist politic, observator la scrutinul parlamentar: „PDM a cheltuit de 30 de ori mai muți bani decât Blocul ACUM”

facebook.com/igbotan

La 24 februarie 2019 a avut loc scrutinul pentru alegerea Parlamentului de legislatura a XXI-a. Potrivit datelor preliminare, rata de participare la votare a cetățenilor a fost de 49.20%, fiind cea mai joasă de la declararea independenței Republicii Moldova.

În legătură cu scrutinul din 24 februarie, analistul politic Igor Boțan, solicitat de ZdG, punctează câteva concluzii:

  1. Un Bloc electoral, lipsit de resurse financiare, a reușit să se plaseze pe locul 2 în acest scrutin. Pentru comparație, Partidul Democrat a cheltuit de 30 de ori mai muți bani decât Blocul ACUM.
  2. La Chișinău, unde există numeroase resurse media finanțate de PDM și PSRM și unde Blocul ACUM a fost denigrat constant, partidele de la guvernare au pierdut în fața ACUM.
  3. În Diaspora, 70% din voturile cetățenilor au fost acordate Blocului ACUM. Devine clar de ce guvernarea le-a interzis celor plecați în străinătate să mai voteze utilizând acte de identitate expirate.
  4. Referitor la Igor Dodon. Acesta ar trebui să iasă azi în public și să-și presoare cenușă pe cap, recunoscând eșecul socialiștilor, de care, de fapt, chiar el se face vinovat. Igor Dodon, unul dintre inițiatorii și promotorii sistemului electoral mixt, nu a înțeles că acest sistem îi va avantaja pe cei care vor cheltui mai multe resurse administrative.
  5. Totodată, Igor Dodon a reușit să-și dezamăgească alegătorii. El a promis că își va sprijini partidul, chiar dacă nu va participa la alegeri, în calitate de candidat, după care, în special în ultima săptămână, a tăcut umil.
  6. Acest scrutin a dezvăluit și pericolul coruperii alegătorilor prin intermediului fundațiilor și a acțiunilor de caritate. Devine clar că fundațiile de caritate cu origini politice ar trebui eliminate din R. Moldova. Nimeni altul decât Andrian Candu s-a lăudat că 1 milion de persoane au beneficiat în ultimul timp de suportul Fundației „Edelweiss”. Și Igor Dodon a anunțat că 500 de mii de cetățeni au primit daruri și ajutoare de la Fundația primei doamne. Și Ilan Șor a calculat că cele 100 de magazine sociale au deservit 300 de mii de alegători. Toate aceste aspecte ar trebui bine analizate. Ce rezultate ar fi obținut aceste trei formațiuni politice, dacă nu ar fi „învestit” în caritate?
  7. Cum a fost posibil ca în cele două circumscripții electorale deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului să câștige doi candidați independenți, niște persoane anonime, despre care alegătorii nu cunosc mare lucru? Să sugereze cumva acest fapt că Transnistria pledează pentru „independență”? Pentru mine, personal, acesta e al IX-lea scrutin în care sunt și observator electoral. În urma analizei situației de la secțiile de votare în care au votat cetățenii din stânga Nistrului, afirm cu certitudine că există suficiente argumente ca aceste rezultate să fie contestate.

Conform datelor preliminare, după procesarea a 98,74% dintre procesele electorale, lider pe circumscripția națională este PSRM, care a obținut 31,35%, urmat de Blocul ACUM – 26,35% și PDM cu 23,89%. Partidul Șor a obținut 8,40% din voturi.

Foto: facebook.com/igbotan