Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ex-procurorul Harunjen, despre „unica dată”…

Ex-procurorul Harunjen, despre „unica dată” când s-a văzut „tête-à-tête” cu Filat: „Așa se făcea pe timpuri”

Fostul premier Vlad Filat a dezvăluit, în cadrul ediției din 12 februarie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, că, la 14 octombrie 2015, în ajunul reținerii sale, a avut o întâlnire cu procurorul Eduard Harunjen și avocatul Igor Popa, la ultimul acasă. Harunjen a confirmat pentru ZdG această informație.

Filat a povestit că Popa, pe care l-a văzut la o zi de naștere a lui Iurie Leancă, iar apoi la o ședință a Parlamentului, a motivat invitația prin faptul că a vrut să-i comunice „ceva”.

„Spre regret, nu eu l-am luat pe Igor Popa, ci el pe mine. Dânsul era avocatul cumnatului meu, domnul Rusu. (…) În noaptea zilei precedente arestării mele, dânsul a spus că trebuie să-mi comunice ceva, am mers la el acasă, unde era și domnul Harunjen, care pe atunci era primul adjunct al procurorului general. Interesul dânsului era „ce se va întâmpla mâine”, a doua zi urma Gurin să-și depună demisia, iar el să-și asigure interimatul. Harunjen nu știa ce se va întâmpla a doua zi în Parlament, dar, cu certitudine, avocatul meu cunoștea ce se va întâmpla a doua zi”, a declarat fostul lider al PLDM.

ZdG a cerut o reacție de la avocatul Igor Popa, iar reprezentanții casei sale de avocatură ne-au informat că vor reveni ulterior cu răspunsuri la întrebările pe care le-am expediat.

UPDATE: Fostul avocat al lui Vlad Filat îl atacă în judecată, în Germania, pe fostul premier

În același timp, Eduard Harunjen a spus că „nu a fost tocmai așa cum a spus Filat”.

„Într-adevăr, eu am fost telefonat spre seară de către o persoană care s-a prezentat ca juristul lui Vlad Filat și a spus că Filat vrea să discute cu mine referitor la remanieri care ar putea să aibă loc în procuratură. Dacă vă amintiți, era perioada care acționa altă lege: conducerea PG era numită și demisă de Parlament, adică pe criteriu politic. Eu am acceptat, nu sunt convins dacă era domiciliu sau oficiu și al cui era. Am mers, m-am întâlnit cu domnul Filat, care a spus că vrea să facă cunoștință cu mine și într-un timp apropiat Gurin putea fi demis și eu urma să preiau interimatul funcției de procuror general. Eu am ascultat, iar apoi am spus că legea prevede că eu automat preiau interimatul. Filat mi-a spus că există deja un consens în coaliție, au decis să-l demită pe Gurin. A doua zi am fost la Gurin și i-am raportat această situație”, a afirmat fostul procuror pentru ZdG.

Harunjen a menționat că atunci „a fost unica dată când eu m-am văzut tête-à-tête cu Filat și când m-am văzut cu acest avocat, pe care nu l-am cunoscut și nici nu-l cunosc”.

Întrebat de ce a acceptat invitația, el a precizat că „era vorba despre un lider politic, nu cunoșteam că există un dosar și că este planificată ridicarea imunității”.

„Eu am fost invitat la discuții de către politic, așa cum se făcea pe timpuri. Mi-a fost interesant să aflu ce fel de remanieri, mi s-a părut că este vorba despre mine, că eu urmează să fiu demis”, a explicat acesta.

Lui Filat i-a fost ridicată imunitatea parlamentară la 15 octombrie 2015, fiind ulterior reținut pentru „trafic de influență și corupere pasivă” și condamnat la nouă ani de închisoare.

El a fost eliberat din penitenciar, înainte de termen pentru condiții precare de detenție, la 3 decembrie 2019, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău la 29 ianuarie curent.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. El pledează nevinovat.