Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filat va putea ocupa funcții…

Filat va putea ocupa funcții publice și își păstrează distincția de stat supremă

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a dispus marți, 3 decembrie, eliberarea ex-premierului Vlad Filat din închisoare, a anulat pedepsele complementare – interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani și retragerea Ordinului Republicii.

Conform încheierii, „lipsirea persoanei de posibilitatea de a mai activa în domeniu în situația în care s-a constatat că scopul pedepselor executate parțial pare să fie atins nu va constitui o măsură echitabilă în raport cu persoana condamnatului în acest caz”.

De asemenea, instanța remarcă faptul că până acum, „din motive necunoscute”, nu i-a fost retras Ordinul Republicii și menționează că „în situația în care s-a constatat întrunirea condițiilor legale de liberare condiționată de la executarea altor pedepse, luând în considerație datele care indică la aprecierea înaltă dată persoanei condamnatului de către instituții publice și private naționale și internaționale, meritele pentru care a fost acordată această distincție, instanța consideră ca fiind lipsită de raționalitate juridică punerea în executare a acestei sancțiuni, fiind oportună și dispunerea liberării condiționate de la executarea acesteia”.

Distincția de stat supremă „Ordinul Republicii” i-a fost conferită lui Vlad Filat în decembrie 2013, de către președintele Nicolae Timofti, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice, pentru contribuție substanțială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, eforturile depuse în vederea restabilirii localităților afectate de calamitățile naturale din vara anului 2010 și activitate organizatorică prodigioasă”.

Marți, 3 decembrie, judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a liberat condiționat, înainte de termen, pe ex-premierul Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.

Încheierea îl obligă pe Filat să nu-și schimbe domiciliul fără acordul organului de supraveghere a modului de executare a pedepsei aplicate.

Vlad Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. El pledează nevinovat.