După mitropolitul Vladimir, episcopul Marchel implică din nou biserica în politică în favoarea lui Dodon, atacând-o pe Sandu

Preasfințitul Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești îndeamnă credincioșii să-l voteze pe candidatul Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, atacând-o pe Maia Sandu, oponenta acestuia. „Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot”. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă pe care Marchel a susținut-o alături de alți 3 „slujitori” ai lui Dumnezeu.

Rugăm să veniți la alegeri și să faceți alegerea corectă. Mă adresez către toți cetățenii R. Moldova, enoriașii care frecventează sfintele biserici… Sfânta biserică nu educă politicienește și nu se implică în politică. Sfânta biserică are, cu totul o altă misiune. Ea supraveghează latura morală și religioasă a întregii societăți. Biserica mai are o sfântă datorie de a lămuri oamenilor pe cine să voteze și să ofere încredere acelor candidați care promovează valorile poporului… ”, început Marchel, pe un ton moderat.

Ulterior însă, a venit cu propuneri concrete și acuzații dure, unele „neortodoxe” în adresa candidatei Maia Sandu.

img_7849„Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot. Da, anume așa, pentru că anume așa s-au plasat cele două candidaturi. Anume așa s-au stratificat, prin fapta lor, prin vorba lor, prin activitatea lor. Despre atitudinea unui candidat, Igor Dodon, pe care-l credem creștin și patriot, nu o să vorbesc mult, pentru că normal să ai o atitudine față de biserică, credință și valorile naționale, așa cum o are el. Regulat se împărtășă, frecventează biserica, este prieten al bisericii. Dar, despre atitudinea dnei Sandu, al doilea candidat care aspiră la funcția de președinte… Atitudinea ei față de moralitatea creștină, față de curățenia sufletească, față de tot ce este sfânt, pare să fie abătută mult de la axa normalității. Anume asta ne-a scos din casele noastre, ca să venim să ne împărtășim cu îngrijorarea noastră cu dvs”, a menționat Marchel.

Episcopul declarat că „Maia Sandu în 2013 a introdus în bibliotecile școlare o carte foarte nocivă printre copii și elevi, enciclopedia care se numea, Viața sexuală, și a refuzat să o retragă după numeroase proteste”. Marchel a mai amintit că, în august 2014, Sandu ar mai fi interzis rugăciunea de la festivitatea de la începutul anului școlar. „Ce-i împiedica acestei femei aghiazma cu care se stropesc elevii? De ce a dat dispoziția să fie anulată această tradiție?” Ulterior, Marchel a trecut și la zona politică a activității Maiei Sandu, amintind că aceasta a lucrat în cadrul Ministerului Economiei în perioada comunistă, unde a fost coleg cu Igor Dodon, dar și că ea ar fi participat la decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. „În felul ăsta s-au adus mari pagube țării noastre…, de zeci de milioane. Dacă mai ținem cont că aeroportul este un obiect strategici, atunci, vă dați seama la ce este capabilă această femeie”, zicea Marchel, susținând că Sandu ar fi votat și „furtul veacului”.

În timp ce înainta în discurs, „Preasințitul” devenea tot mai categoric. „Dacă o votați pe Maia Sandu, vă asumați multă osândă și mare păcat în fața lui Dumnezeu. Dânsa este primul candidat din istoria Moldovei care este susținută public de activiștii homosexuali, de lesbiene, de bisexuali și de transexuali. Să știți că nimic nu e surprinzător. Ea a declarat public că societatea trebuie să tolereze aceste grupări….

Părintele protoiereu Ioan Grigoraș, preot la o biserică din r. Drochia: „Dacă cineva va spune că noi acum facem politică, va fi o greșeală a minții lor… Pe mine mă doare ce se întâmplă. În anii 1990-1994 am fost deputat în Parlament. Atunci am votat independența, dar nu am socotit că vor fi așa urmări. Sunt aici pentru că răspund de sufletele celor care sunt creștini. Iar Moldova e creștină….”. Afirmațiile acestuia au fost susținute și de părintele Vitalie Șincari, preot la o biserică din Chișinău.

Părintele protoreieu Roman Pintilii, preot la o biserică din r. Sângerei: „Comportamentul ei politic îmi dă temei s-o bănuiesc de fundamentalism liberal, adică samavolnicie. Nu am auzit-o să-și exprime îngrijorarea față de copii, educația creștinească, dar dimpotrivă, a lăsat școala în mâinile minorităților sexuale cu acea carte. Ca mulțumire, homosexualii și lesbienele o susțin la alegeri. Stimați creștini, fiți atenți cu cine votăm.”

În final, Marchel a trecut de la viața politică a candidatei Sandu la cea personală, atacând-o pentru că nu are copii.

Marchel: „Dacă la 40 de ani nu are familie și copii, acest lucru ne vorbește despre faptul că bobul este sterp. Deși sunt problemele dnei, s-a descura ea cu ele… Da, undeva mă îngrijorează și viața ei personală. Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un…. rezultat. Așa cum nu găsim rodul stăruințelor ei, am zis că e un bob sterp. Lumea zice că ea nu va închide biserici pentru că ea se duce la biserică. Eu nu am văzut-o. Dar, și la școală a fost, dar le-a închis… Dacă un politician ca Maia Sandu își permite să risipească tot ce zidim noi cu sutele de ani, credeți că trebuia să tac? Eu nu mă amestec în politică. Eu le spun oamenilor cu cine să voteze, dar nu fac politică. Dacă aș tăcea, înseamnă că aș fi părtaș cu un candidat și cu viziunile lui păcătoase”.

 „Slujitorii” bisericii au precizat că nu susțin asemenea predici și la biserică, în timpul sau după slujbă. „Niciodată”, a zis Ioan Grigoraș. Episcopul Marchel însă a precizat că „duminică voi îndemna oamenii să voteze corect. Un președinte creștin. Da, dacă zic ca oamenii să nu voteze cu Maia Sandu rezultă că îi îndemn să voteze pentru Igor Dodon”, a reiterat Marchel.

Rugat să spună dacă ieșirea publică în susținerea lui Dodon a fost coordonată cu Mitropolia Moldovei, iar opinia expusă este cea a Bisericii Ortodoxe din Moldova, Marchel a precizat că „este decizia unui grup de preoți și a celor din Eparhia de Bălți și Fălești, acolo unde eu conduc”.

Nu este pentru prima dată când biserica se implică în politică. În ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale, mitropolitul Vladimir a îndemnat și el, doar că indirect, enoriașii să voteze pentru „creștinul” Igor Dodon.

Episcopul Marchel, inițiatorul conferinței de presă are un trecut tumultos. ZdG a scris în 2014 că Preasfinţi­tul, pe nume­le său de mirean Nico­lae Mihăes­cu, locu­ieş­te într-o casă de mili­oa­ne, la Bălţi. Imo­bi­lul de lux, cu două nive­lu­ri, a fost tre­cut, în vara anului 2014, pe nume­le unui tânăr de doar 20 de ani, în urma sem­nă­rii unui con­tract de întreţi­ne­re pe via­ţă. Şi băi­a­tul, stu­dent la drept, dar şi mama aces­tu­ia, au refu­zat să ne spu­nă care este rela­ţia din­tre tânăr şi epi­sco­pul Mar­chel, cunos­cut pen­tru impli­ca­rea sa în mai mul­te scan­da­lu­ri cu iz poli­tic, fap­te pen­tru care a fost chiar urmă­rit penal de către pro­cu­ro­ri. Marchel, în virtutea funcției pe care o deține nu are dreptul bisericesc să aibă viață de familie sau copii. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Simion

  Fete buhaite, KGB-asinoase, niste desfranati cu crucea pana la testicule, fac abateri grave de la planurile Creatorului! Mai ales in aceasta campanie electorala, cand asemenea piratilor din Marile Sudului, ne-cinstitele mutre bisericesti, trupouri ghiftuite dau busna cu icoana fakkatoare prin curtile oamenilor, indemnand in numele Dodonbasului, a Zinaiudei si-a Irdoului markelit sa voteze Apokalipsa. Astfel, acesti diavoli Rosii raspandesc Ciuma comunista. Nici Preainaltul, nici Poruncile nu-i mai poate excomunica. Nici de-afurisenie! Caci sunt certati cu Legea Sfanta.

 2. Sergiu Siret

  Nu pot să cred unde au ajuns preoții…
  L-au vândut pe Hristos pentru bani, pentru a face campanie electorală.

 3. Sergiu Siret

  Oare Dodon nu s-a născut în Partidul Comuniștilor, care a închis bisericile și mănăstirile, care a împușcat și deportat preoții și călugării, care rupea cruciulițele de la gâtul copiilor și care impunea lumea să lucreze în zilele de Paște și Crăciun ?! În preajma alegerilor prezidențiale, Dodon a devenit brusc cel mai „ortodox” om din lume, ducându-se la biserică cu toată presa, ca să-l filmeze și să-l pozeze, făcând campanie electorală la biserică. Este inadmisibil ce se întâmplă în locașurile sfinte.

 4. Sergiu Siret

  Oameni buni, nu credeți în preoții care se implică în politică și care sunt plătiți ca să facă campanie electorală unui candidat și care se îmbogățesc pe seama oamenilor săraci și care au mașini și case luxoase, în rând cu politicienii, pe când un om de rând nu are bani suficienți să-și cumpere o pâine. Nu aveți încredere în așa inși, că aici nu mai are nici o legătură cu Dumnezeu, nici o legătură cu religia în general. Ei sunt fariseii care vor arde în focul cel veșnic, pentru că au dus lumea în eroare, pentru că s-au îmbogățit pe seama oamenilor și pentru că s-au abătut de la misiune firească a unui preot.

 5. Sergiu Siret

  În timpul activității sale la Ministerul Educației, Maia Sandu a primit o mulțumire în scris de la Mitropolia Moldovei, pe care aceasta a și arăt-o, ca să vadă toată lumea. Acum Dodon a plătit (are și de unde) niște așa numiți „preoți”, ca s-o ponegrească pe Maia Sandu și să-l ridice în slăvi de Dodon.

 6. Иван

  Pokii istea blestemați au sa împinga toti enoriasii în secte. Au sa pațeasca fix cum a pațit guvernarea lui Ghimpu și Lupu care la fel prin purtarea lor au ramas fara alegatori. Timpurile sau schimbat , pokilor , dați-va seama ce porcarie facți voi !

 7. ciubuc ion

  mitropolitul si episcopul din Moldova ar trebui sa ia legatura cu ierarhii din Ukraina,care sa-l ajute pe prietenul lor Dodon sa scape de persona non grata ce i se pregateste in Ukraina,pt,afirmatiile sale privind Crimeea pamant rusesc,,,,

 8. alx

  preoți cu grade sunt ăștia și nu fețe bisericești!
  patrioți a Rusiei ca și biserica care se supune celei Rusești, tot așa condusă de kgb-iști nu de preoți adevărați

 9. Constantin Constantin

  antihristul cind va veni va fi si el lider politic, si preotii in acele zile vor trebui sa deschida lumii adevarul si sa faca declaratii impotriva lui. E normal ca preotii sa avertizeze lumea de pericolele care ne pot afecta mintuirea.

 10. Iacob Tofan

  07.11.2016

  Despre judecătorii din viața mea

  Prima întîlnire a fost cu judecătoarea Judecătoriei raionale Edineț, D-na Maria Eftodi în anul 2009, în privința legalizării anexei construite la saraiul în care locuiesc și astăzi ( n-a fost legalizat la timpul necesar din cauza
  decesului soției), ce-mi permite să nu ies iarna din camera de locuit direct în omăt. Mi-a refuzat. Cauza – a dorit ceva “la labă”, cum se spune în popor.

  Altă întîlnire a fost cu judecătorul aceleiași Judecătorii Edineț, D-nul Anatolie Rusu. Cu acesta m-am întîlnit din cauza lezării dreptului la muncă, declarat de Constituția RM.
  Prin Hotărîrea de la 20 martie 2013 D-lui a declarat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.

  ATENȚIE !!!!!

  Această Hotărîre a fost emisă înainte de “nașterea prematură” a Hotărîrii ANTICONSTITUȚIONALE a Curții Constituționale din 23.04.2013.

  Altă întîlnire a fost de acum la Curtea de Apel Bălți cu o echipă de judecători: Eduard Ababei, Natalia Chircu și Nina Matveeva, care la fel au declarat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.

  Această echipă trebuia să prezinte Decizia pe data de 02 iulie 2013, însă ea n-a fost citită deoarece lipsea Preşedintele şedinţei Dl Eduard Ababei. Eu am fost present la Curte, iar directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini lipsea.

  Înseamnă că el a fost informat.

  De aici concluzia: directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini pentru a fi informat, pentru a i se îndeplini doleanțele, a mai dat și mită. În zilele noastre judecătorii nu îndeplinesc doleanțele fără a primi “la
  labă”? NU-I AȘA ?

  Despre acest lucru a fost informată și Curtea Supremă de Justiție. Nici un effect.

  Următoarea întîlnire de acum a fost virtuală la Curtea Supremă de Justiție cu echipă de judecători: Ala Cobăneanu, Tatiana Răducanu și Sveatoslav Moldovan, care la fel au declarat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.

  Au mai fost încă doi judecători virtuali, Radu Panțîru de la CEDO, care după acea minciună bîlbîită mi-a respins cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictive și “principalul judecător”, Nicolae Timofti, care încă la 1 octombrie 2012 și-a bătut joc de Constituție în fața tuturor spectatorilor canalului TV Moldova 1.

  Zece judecători, plus încă nouă de la Curtea Constituțională, care nu respectă Legea Fundamentală a Statului Republica Moldova.

  Deoarece, în fiecare caz eram sigur că dreptatea e de partea mea concluzionez:

  La emiterea deciziilor și hotărîrilor judecătorii noștri nu urmăresc prevederile Legilor, dar, dacă ai dat “la labă” – ai dreptate, altfel – “izvini”.

  JUDECĂTORII reprezintă o altă MIZERIE a societății, iar mizeriile, după cum se știe, se lipesc și se susțin reciproc.

  Judecătoarea Curții de Apel Chișinău Dina Rotarciuc este nemulțumită de pensia care i-a fost stabilită de Casa Națională de Asigurări Sociale.

  Doamnă, eu nu mai am ce spune. Totul am spus timp de peste 19 luni de zile. Ați călărit destul poporul simplu al Moldovei. Ți-ajunge și atît. Și așa e prea mult în comparație cu cetățenii, care au contribuit mult mai mult prin muncă cinstită la dezvoltarea acestui stat, furat, încătușat de guvernanți și complicii lor.

  Judecătoriile raionale au fost capturate de către PD în ziua suplimentară de scrutin din 28 septembrie 2014, despre ce v-a informat preventiv Ion cel Mare prin Internet.

  Guvernarea a trecut de peste 2 ani la regim de noapte. Din acel moment în Moldova totul se face în întuneric.
  În Moldova e un întuneric total în ceea ce privește guvernarea, CC, CSM, CSJ, CEC și a. m. d.

  Denigrarea Oamenilor care le prevestesc viitor neplăcut tot se face pe întuneric. Denigrarea cuiva accentuiază
  nimicnicia și josnicia denigratorilor.

  La 07.09.2016, am ascultat Declarația istoricilor din RM. Halal de așa istorici. Probabil sînt colegi cu D-l istoric Plahotniuc Gheorghe Andreevici.

  Despre capacitățile și incapacitățile Demnitarilor de Stat:

  CAPACITĂȚI:
  Susținerea și promovarea a tot ce contribuie la îmbogățirea lor și aliaților.

  INCAPACITĂȚI:
  De a avea soveste și omenie.

  Tot ce scriu în decursul
  acestor peste 19 luni de zile au fost confirmate prin arestarea masivă a judecătorilor și executorilor judiciari ( semn bun ), dezvăluirile făcute de bănuitul Veaceslav Platon, prin numărul exagerat de alegători în listele electorale, sesiunea Parlamentului din 03.10.2016 și multe, multe alte fapte.

  Mulțumesc Congresului SUA pentru implicare și celor care au atras atenția Congresului la captivitatea
  Statului nostru.

  Domnilor și Doamnelor !

  Aveți Demnitate și votați pentru UNICUL candidat al Poporului revoltat – Maia Sandu. Vă atrag atenția, Igor Dodon
  este candidatul preferat al lui Vlad Plahotniuc. Tot el este acela, care a îndemnat și fețele bisericești să propage minciunile și denigrările. Foarte josnic. Cu ce gîndiți, Domnilor slujitori ai bisericii? RU-ȘI-NE!!!!!!!!

 11. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?

  07.11.2016

  Despre capacitățile și incapacitățile Demnitarilor de Stat

  Am început activitatea pedagogică la 20 august 1962.
  Prima specialitate este fizica.
  Activitatea
  mea poate fi împărțită în 2 părți: prima în perioada sovietică, a doua –
  după indepenendență. Î-mi plăcea să cunosc multe și de toate și
  deaceea am participat și la concursul republican televizat “Noi și
  legea”, unde am avut și un premiu. Martor- Victor Pușcaș.
  Atunci aveam încredere în Justiție.
  În perioada sovietică s-a întîmplat să mi se încalce drepturile, dar am găsit dreptatea.
  În
  perioada indepenendenței, Demnitarii noștri de Stat ne vorbesc că trăim
  într-un Stat de Drept, însă într-adevăr trăim într-un Stat, unde
  dreptatea nu e la fundul mării, dar la fundul oceanului, adîncimea
  căruia e mult, mult mai mare.
  În anul de studii 2010-2011, după ce
  feciorul directorului L. T. „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini a
  susținit examenul de bacaulaureat la fizică pe nota 10, ilegal am fost
  lipsit de jumătate din orele de sarcină didactică. Nefiid lacom, n-am
  protestat, aveam și pensie.
  Peste
  2 ani, exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică,
  am fost „DECORAT” cu un „şut în fund” de la locul de muncă de către
  același director, chiar dacă activam cu jumătate de salariu.
  Asta din punctual de vedere al omeniei și legislației.
  Din
  punctual de vedere al specializării: După o oră academică de frămîntare
  asupra unei probleme de matematică pentru clasa a 7-a ( D-l director
  fiind matematician îl înlocuia pe D-l Petru Păgînu ) a intrat în
  cabinetul de fizică și am rezolvat-o eu.
  Despre legitimitatea
  „şutului” mi-a răspuns Preşedintele Nicolae Timofti în cadrul emisiunii
  “Moldova în Direct” cu o minciună bîlbîită, prin care și-a bătut joc de
  Legea fundamentală a Statului.
  Nicolae Timofti are o pensie de 18 mii de lei și un salariu tot de 18 mii de lei.
  Medalii
  Timofti a împărțit și la tîlhari. La sfîrșit de mandat, el l-a
  răsplătit cu distincția „Om emerit” și pe subalternul său, Mihai
  Șleahtițchi – „cel mai abil” cumpărător de autobuze școlare și cel care,
  timp de mai mulți ani a strîns
  dijmă din “sector”, promotorul lipsirii de dreptul la muncă a pedagogilor, care au atins vîrsta de pensionare.
  Mai
  știu, că minciuna spusă bîlbîit a acționat asupra Curții
  Constituţionale, care după aproape nouă luni (termen inadmisibil pentru a
  naște un copil normal) de la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu
  a “născut” hotărîrea
  discriminatorie din 23 aprilie 2013, care a
  declarat Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care au
  atins vîrsta de pensionare, contrar Constituției RM în vigoare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi respingă cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictiv.
  A început scurgerea celei de a 20-a lună de zile de cînd meditațiile mele despre discriminarea cetățenilor simpli
  de către Justiție și Legile ei au devenit publice.
  Din
  cauza INCOMPETENȚELOR personale Demnitarii noștri de Stat susțin
  HALTURA în toate DEPARTAMENTELE, care-s într-un număr exagerat de mare
  iar eficiența lor e extrem de mică.
  Exemplu; poliția de frontieră Edineț și CPDOM – nu rezolvă absolut nimic.
  Această atitudine se manifestă prin următoartele:

  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor nechibzuite,
  care au fugărit și mai fugăresc cetățenii din țară, pe alții îi provoacă
  la sinucidere, iar cei rămași sînt umiliți.

  2. Demnitarii de Stat au contribuit la furtul banilor din bănci, sînt sub călcîi.

  3. Demnitarii de Stat nu efectuiază modificări în Legea despre
  Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii lunare
  de zeci de sute de mii iar cei de rînd abea să ajungă la 1-2 mii de lei.

  4. Demnitarii de Stat primesc îndemnizații pentru anii munciți în
  cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.

  5. Legea actuală de Pensionare stabilește categoriilor din
  administrația publică valoarea pensiei 80 % din salariul lunar iar
  cetățenilor simpli, care reprezintă majoritatea populației RM numai 26%
  din salariul lunar.

  6. Leul s-a devalorizat cu peste 50 %,
  inflația a constituit peste 15 %, prețurile medicamentelor, numai ultima
  vreme, au crescut cu 15 % iar pensiile au fost ndexate numai cu 10 %.
  Unde-i Legea, Domnilor ?????

  7. Hotărîrile Curții Constituţionale, CEC, CSJ și CSM – rabat politic la comandă.

  Ei s-au pregătit din primele zile pentru a fura. Pensiile regulat se indexau cu un procent foarte mic ( pînă la 10 %).

  Toate acestea, dar și altele, ne conving: sîntem guvernați de niște
  elemente cu chip de om și suflet de fiare, iar ANIMALELE nici RUȘINE
  nici SOVESTE N-AU.

 12. Iacob Tofan

  07.11.2016
  Domnilor și Doamnelor !

  Aveți Demnitate și votați pentru UNICUL candidat al Poporului revoltat – Maia Sandu. Vă atrag atenția, Igor Dodon
  este
  candidatul preferat al lui Vlad Plahotniuc. Tot el este acela, care a
  îndemnat și fețele bisericești să propage minciunile și denigrările.
  Foarte josnic. Cu ce gîndiți, Domnilor slujitori ai bisericii?
  RU-ȘI-NE!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *