Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doi miniștri își părăsesc fotoliile…

Doi miniștri își părăsesc fotoliile de la Guvern. Cine sunt aceștia și cu ce averi pleacă din funcție

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici și Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, își încheie activitatea la nici un an de la investirea în funcție. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 septembrie, de către liderul democraților Vladimir Plahotniuc.

În ultima perioadă, premierul Filip s-a arătat nemulțumit de activitatea lui Liviu Volconovici și nu a ezitat să își exprime nemulțumirea chiar în timpul ședințelor de Guvern. Prim-ministrul i-a cerut lui Volconovici să anuleze decizia privind transferul studenților de la trei cămine ale Universității Agrare care urmau să fie cedate unei companii de construcții. În altă instanță, premierul s-a arătat nemulțumit și de mersul lucrurilor în privința elaborării unui proiect cu privire la combaterea ambroziei, sugerându-i lui Volconovici să copieze legea din România.

Ziarul de Gardă a scris anterior că în ultimele luni, odată cu numirea rectorului Universităţii Agrare, Liviu Volconovici, în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului. Totodată, deţinând funcţia de ministru, Liviu Volconovici a propus câteva proiecte de hotărâri de guvern prin care unele instituţii subordonate acum acestui minister urmau să treacă în gestiunea Universităţii Agrare, instituţie de învăţământ la conducerea căreia Liviu Volconovici poate reveni când nu va mai fi ministru. Instituţiile respective urmau să ajungă la Universitate cu tot cu patrimoniul deţinut, inclusiv 3 697 ha de terenuri agricole de la Stăuceni, Ghidighici şi Chetrosu. Proiectele, însă, nu au ajuns să fie votate în Guvern deoarece au obţinut aviz negativ din partea Centrului de Implementare a Reformelor.

Liviu Volconovici indică în ultima sa declarație de venituri și interese personale un salariu de aproape 254 de mii de lei de la Universitatea Agrară. Familia ministrului deține un apartament cu o suprafață de 67.4 m2 și o casă de locuit cu o suprafață de 81 m2 primită drept moștenire. În timp ce Volconovici nu are niciun automobil, acesta este proprietarul a două garaje de 26 și respectiv, 24 m2.

Svetlana Cebotari, care a ocupat până acum funcția de ministră a Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a deţinut, până la accederea în Guvern, funcţia de directoare a Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Svetlana Cebotari indică în declarația de venituri și interese personale pentru anul 2016, publicat pe pagina oficială a Autorității Naționale de Integritate, un salariu de 171 de mii de lei de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, circa 36 de mii de lei de la SRL Cardiomed și aproape 82 de mii de lei de la ÎCS Health Forever International SRL. Tot în anul 2016, ea a obținut circa 5 mii de lei pentru activități didactice. De asemenea, fosta ministră a mai obținut venituri de circa 193 de mii de lei pentru prestarea serviciilor de consultanță. Familia Svetlanei Cebotari deține patru terenuri, un apartament și o vilă de 34,4 m2. Svetlana Cebotari se plimbă încă de la începutul anului 2008 cu o Skoda Octavia pentru care a plătit 280.000 de lei.

Fotoliile celor doi miniștri vor fi ocupate de Silvia Radu, fostă candidată la Primăria Chișinău și Nicolae Ciubuc, Director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Vladimir Plahotniuc a anunțat pe 14 septembrie despre schimbarea componenței nominale a Guvernului. Decizia ar fi fost luată la solicitarea premierului Filip, care își dorește să sporească „performanța echipei”.

Noile schimbări în componența Guvernului au loc la mai puțin de un an după ce Vlad Plahotniuc a anunțat că șapte miniștri pleacă din funcție, iar în locul acestora vor veni persoane profesioniste, din mediul tehnocrat. Atunci, fotoliile au fost ocupate de Iurie Leancă, Cristina Lesnic, Chiril Gaburici, Liviu Volconivici, Svetlana Cebotari, Tudor Ulianovschi și Alexandru Tănase, care ulterior a demisionat, iar locul acestuia a fost ocupat de Victoria Iftodi.