Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon a avut o întrevedere…

Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova. Despre ce au discutat?

Președintele ales, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin. În cadrul acesteia, Dodon precizează că s-au discutat probleme privind cooperarea bilaterală, dar și situația din regiune. Totodată, acesta a spus că la ședința grupului interparlamentar de prietenie R. Moldova – Federaţia Rusă vor participa, pe lângă PSRM, deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei şi ai Consiliului Suprem al regiunii transnistrene.

 „Mi-am exprimat regretul în legătură cu provocările ce continuă la adresa reprezentanților Federației Ruse care sosesc în Moldova pentru a participa la diverse evenimente, inclusiv de ordin cultural și umanitar”, a spus Dodon.

Totodată, acesta a adăugat că în pofida demersurilor ostile a conducerii Parlamentului si Guvernului de la Chisinau faţă de Moscova, a tentativelor absolut ilegale de interzicere a participării deputaţilor din alte fracţiuni, şedinţa grupului interparlamentar de prietenie R. Moldova – Federaţia Rusă va avea loc în perioada 11-13 decembrie, curent”.

Astfel, pe lângă fracţiunea socialiştilor, la acest eveniment vor mai participa, inclusiv, deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei şi ai Consiliului Suprem al regiunii transnistrene. Vizita de răspuns a ruşilor este preconizată pentru luna iunie, 2018.

Amintim că de la începutul mandatului său de președinte, Igor Dodon a vizitat Rusia de șase ori. De asemenea, prima vizită oficială a lui Igor Dodon, în calitate de președinte al R. Moldova a avut loc la Moscova, Rusia.  La 9 mai, Dodon a fost singurul șef de stat străin prezent la parada de la Moscova.  A fost pentru prima dată, de 15 ani încoace, când un președinte al R. Moldova a vizitat Moscova de 9 mai.

La începutul lunii februarie, Dodon a mers într-o vizită oficială la Bruxelles, în cadrul căreia  a avut o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali europeni de rang înalt.

Recent, acesta sa întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în R. Moldova, Daniel Ioniță și, în context, Dodon a transmis o invitație președintelui României pentru un dialog la Chișinău.

În contextul Summitului Parteneriatului Estic (PaE), cu referire la invitația lui  Dodon, Iohannis a venit cu o precizare. „O să primească un răspuns, cum se spune în limbajul diplomaților, in due time”, a spus președintele României.