Dodon a avut o întrevedere cu șeful delegației UE în R. Moldova. Despre ce au discutat?

Astăzi, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul agreat Peter Michalko, Şef al Delegaţiei UE în R. Moldova, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Dodon a menționat că Michalko, în virtutea faptului că a avut legături cu R. Moldova de mai mult timp, „nu poate fi surprins și dus în eroare cu fluturarea drapelului UE pe instituții sau automobile, dar nici cu intenții deșarte de a introduce în Constituție obiectivul integrării europene”.

I-am urat noului ambasador succes în activitatea pe care o începe în ţara noastră, exprimându-mi încrederea că relațiile de cooperare în vederea realizării mai multor proiecte de interes comun în diverse domenii, va continua.

I-am comunicat Ambasadorului că spre regret, moștenirea este foarte grea după 8 ani de așa-zisa integrare europeană sub guvernările care s-au perindat și au speculat subiectul standardelor și calității vieții UE, aici la Chișinău.

Dl Peter Michalko cunoaște îndeaproape situația din țara noastră, deoarece a activat în R. Moldova în diverse funcții și în diferite perioade, din anii 90 până în prezent. Astfel, consider că Ambasadorul Peter Michalko nu poate fi surprins și dus în eroare cu fluturarea drapelului UE pe instituții sau automobile, dar nici cu intenții deșarte de a introduce în Constituție obiectivul integrării europene”, a spus Dodon, făcând referire la anunțul PDM  de ieri.

Astfel, ieri, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a spus că se pregătește modificarea Constituției R. Moldova, urmând a fi introdusă o referință care va spune că „orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană”.

Igor Dodon a precizat că a convenit pentru  săptămîna viitoare o întrevedere în cadrul căreia va discuta cu ambasadorul Michalko  subiecte cu privire la politica internă și externă a țării, cooperarea bilaterală și multilaterală, situația din regiune și alte subiecte de importanță majoră pentru R. Moldova.

Noul ambasador al Uniunii Europene, Peter Michalko a sosit la Chișinău pe 7 septembrie. Anterior, Michalko a activat în calitate de ambasador al Republicii Slovace în Republica Elenă. 

Michalko a fost ambasadorul Slovaciei în Grecia din 2013. Între 2008 și 2009 a fost consilier al unui reprezentant special al UE pentru Moldova, notează spectator.sme.sk. La Ambasada Slovaciei la Atena, Michalko a fost adjunct al șefului de birou în perioada 2002-2006. Apoi, a fost adjunct al consilierului politic al comandantului-șef al KFOR până în 2007. La Ministerul de Externe al Slovaciei a fost șeful de departament al țărilor din sud-estul Europei și între 2011 și 2012 a fost șeful departamentului politic, scrie aceeași sursă.

Michalko a prezentat pe 7 septembrie copiile scrisorilor de acreditare viceministrei Afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari și a avut o scurtă întrevedere cu ministrul Andrei Galbur.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Ciubuc ion

    dodon ii vorbeste diplomatului UE despre steagul UE care flutura pe institutiile din Moldova,dar nu si la presedintie si recunoaste ca acesta cunoaste bine Moldova,uita sa spuna ca vorbeste si romana si vrea sa il convinga ca UE nu ne-a ajutat eficient si de aceea el vrea cu Rusia care ne va ajuta mult asa cum face cu Transnistria,pe care o vede unindu-se cu Ukraina pe regiunea Odessa,adica zona noua sub rusi in Ukraina,sau federalizarea Moldovei cu Transnistria,acesta este nivelul pseudodiplomatic al mancurtul dodon,,,asa a declarat de curind la tv,putind declansa incident diplomatic cu Ukraina,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *