Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Concurența dintre un primar…

(doc) Concurența dintre un primar și un consilier, de la CNI la Procuratură, prin intermediul unui deputat

Victor Jereghi și Roman Gapeev la CNI

Comisia Națională de Integritate a constatat că Victor Jereghi, primarul satului Bulboaca, r. Anenii Noi, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, el fiind, pe lângă primar, și administrator, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, al unei întreprinderi individuale. Astfel, s-a decis trimiterea actului de constatare la Procuratură, pentru aplicarea unei pedepse penale pe numele edilului. Constatarea Comisiei vine la câteva luni după ce aceasta, verificând practic aceleași fapte, decidea că primarul NU a încălcat legislația. Sesizată repetat, prin intermediul unui deputat, Comisia a analizat din nou circumstanțele și a ajuns la concluzia că edilul este vinovat pentru că nu a dus la bun sfârșit soluționarea incompatibilității.

Victor Jereghi este primar din partea PLDM, ales în urma alegerilor locale din iunie 2015, după turul doi de scrutin, cu 51,48% (1059 de voturi), învingându-l pe Roman Gapeev, reprezentantul PD-ului, care a acumulat 48,52% (998 de voturi).

Rezultatele alegerilor în s. Bulboaca
Rezultatele alegerile în s. Bulboaca

Noiembrie 2015: CNI nu găsește nereguli

La 25 septembrie 2015, Roman Gapeev, care, după ce a pierdut scrutinul, a devenit consilier în s. Bulboaca, s-a adresat Comisiei Naționale de Integritate (CNI), solicitând verificarea respectării regimului juridic al incompatibilităților de către Victor Jereghi, primarul ales al s. Bulboaca. În urma unui control, rezultatele cărora au fost făcute publice pe 26 noiembrie 2015, CNI a stabilit că, prin informația prezentată de Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Victor Jereghi deține, din 6 mai 2008, calitatea de fondator și administrator la ÎI „Jereghi Victor”, fapt incompatibil cu funcția de primar.

Totodată însă, conform actelor prezentate de Victor Jereghi, rezulta că, primarul, în termen de 30 zile de la validarea mandatului de primar, care a avut loc la 3 iulie 2015, a perfectat procura nr. 4943 din 21 iulie 2015, prin care a transmis împuternicirile sale de administrator ale ÎI „Jereghi Victor”, către feciorul său, Mihail Jereghi. La fel, CNI constata că, potrivit informației de la CÎS, se confirma că, interesele ÎI „Jereghi Victor”, în fața tuturor organelor competente, sunt reprezentate de fiul său. Astfel, Comisia a constatat că Victor Jereghi, primar al s. Bulboaca, r-nul Anenii Noi, a inițiat în termenul legal de o lună acțiuni pentru soluționarea stării de incompatibilitate, demisionând din funcția incompatibilă cu mandatul deținut, iar prin urmare a constatat lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către acesta, dispunând clasarea cauzei și informarea părților despre acest fapt.

CNI, sesizată repetat de un consilier și-un deputat

Cazul însă nu s-a terminat aici, după ce, Roman Gapeev, la câteva luni de la decizia CNI-ului, s-a adresat cu o sesizare în adresa colegului de partid, deputatul Sergiu Sârbu. Ultimul a redirecționat plângerea către CNI, care a dispus, din nou, examinarea cazului. Astfel, în ședința de joi, 9 iunie 2016, membrii CNI au constatat în acțiunile primarului Victor Jereghi, încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, „admis în postura sa de ales local și cea de administrator al unei întreprinderi individuale”. Membrii Comisiei au decis remiterea actului în adresa Procuraturii Generale (PG) în vederea aplicării unei pedepse penale edilului.

Victor Jereghi și Roman Gapeev la CNI
Victor Jereghi și Roman Gapeev la CNI

La ședința de joi, 9 iunie, au fost prezenți și cei doi oficiali, Jereghi și Gapeev. Primarul s-a arătat nedumerit, precizând că, după actul emis de CNI în luna noiembrie, „nu am crezut că trebuie mai departe să întreprind careva măsuri. Nu înțeleg”. Membrii Comisiei, inițial, s-au arătat derutați de situație, cerând explicații de la angajați. „Am avut o sesizare repetată din partea dlui Gapeev, prin intermediul unui deputat. 2-3 luni în urmă a venit sesizarea dlui Gapeev prin care se cerea o nouă verificare, deoarece el, primarul, nu a dus la bun sfârșit procedura de lichidare a sa din funcția de fondator și administrator. S-a inițiat un nou control. S-a confirmat că au rămas în vigoare actele de la primul control, dar procedura legală nu a fost dusă la bun sfârșit”, a explicat un angajat al CNI. Primarul s-a apărat. „Dacă în documentul emis de CNI anterior era indicat ca eu, mai departe, să merg cu schimbările date, eu le efectuam, că nu era o problemă. Pur și simplu era clar scris, că nu este o încălcare”, a menționat Jereghi. „Dacă nu ați finisat prcedura, deja este încălcare. Nu noi trebuie să vă spunem ce să faceți. Așa spune legea”, a remarcat, la rându-i, Victor Strătilă, vicepreședintele CNI. „E o întreprindere mică, cu trei angajați. E un mic autoservice. Eu dacă aș închide-o… Eu n-o să fiu primar toată viață, pe urmă o să trebuiască să mă întorc la viața de toate zilele și rămân fără….”, a încercat să se apere Victor Jereghi. Membrii CNI însă l-au sfătuit să reorganizeze întreprinderea individuală într-un SRL, pentru a putea face schimbările în statut, menționând că situația creată poate ușor duce la situații de conflicte de interese, prin semnarea unor autorizații sau la achitarea taxelor locale.

Furdui: „Calitatea legilor este de așa natură că permite interpretări și presiuni”

521-viorel-furdui
Viorel Furdui, director executiv CALM

La ședința CNI a fost prezent, pentru a-i lua apărarea primarului, și Viorel Rusu, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Acesta însă nu a fost lăsat de către membrii Comisiei să-și expună punctul de vedere, pe motiv că nu avea procură pentru a-l reprezenta pe edil în fața CNI.

Viorel Furdui, directorul executiv al CALM, explică de ce Congresul s-a implicat în acest caz: „Esența problemei în cazul dat constă în modul în care este formulată legislația și cum este ea interpretată de către aceste instituții ale statului, în mare parte în defavoarea persoanelor cu demnitate publică. În cazul dat, mă refer la primari. Deci, așa impresie se creează că aceste prevederi legale, privind conflictul de interese, sunt interpretate cu încălcarea drepturilor omului, de fapt. Pentru că, în anumite cazuri, primarii sunt obligați să întreprindă niște acțiuni, în opinia noastră, absurde, de exemplu, să lichideze afacerile și întreprinderile pe care le-au creat de ani de zile. În opinia noastră, sensul legii e cu totul altul în cazul dat. Sensul legii e ca aceste persoane să nu aibă un venit din aceste firme și să nu participe la conducerea acestor întreprinderi. Pentru că, dacă mergem pe interpretările care se dau în prezent, ajungem la absurditate, pentru că oamenii dețin funcții publice pe o anumită perioadă de timp, dar sunt impuși să-și anuleze efortul întregii vieți. În cazul dat, sau legea e imperfectă sau aceste prevederi sunt interpretate abuziv și atunci, întradevăr, toate astea pot fi folosite în diferite scopuri, inclusiv în cele de a face presiuni asupra administrației publice locale. Mai mult ca atât, vreau să vă dau exemple de absurditate și de faptul că legislația nu ține cont absolut deloc de realitățile de la nivel local. La noi s-au adresat și cu astfel de cazuri. O persoană lucrează de zeci de ani contabilă la primărie. S-a întâmplat că soțul acelei persoane a câștigat primăria. Conform legii, se primește că acest om trebuie să plece din primărie. Deseori, se întâmplă așa că acelei persoane îi rămâne un an până la pensie, de exemplu. Imaginați-vă în ce situație sunt puși oamenii. Știți ce soluții găsesc? Una din soluții este divorțul, de exemplu. Poziția noastră este că e nevoie de o perfecționare sau explicații ale celor care au adoptat aceste legi, pentru a pune la punct toate aceste prevederi. Trebuie să nu înălcăm drepturile omului. Calitatea legilor este de așa natură că permite interpretări și presiuni asupra aleșilor locali, împotriva celor care nu sunt comozi. Eu nu știu din ce partid e primarul de la Bulboaca, dar asta se poate întâmpla cu oricine, inclusiv cu un primar de la guvernare, mai independent și cu caracter”.

Primarul: „Decizia este clar una pe criterii politice”

Victor Jereghi
Victor Jereghi

Solicitat de ZdG, a doua zi după ce Comisia a dispus să trimită cazul său la PG, Victor Jereghi a precizat că va ataca actul în instanța de judecată. „Decizia este clar una pe criterii politice. Eu sunt din PLDM. Au fost presiuni. Cazul a fost clasat pe 26 noiembrie 2015 pentru că nu au fost găsite încălcări, pentru că administrator la ÎI deținută este feciorul meu, este procură generală, la CÎS depusă… Eu nu conduc cu firma dată și pe termenul meu de primar, feciorul meu îndeplinește funcția la firma dată. La CÎS eu sunt fondator și administrator pentru că la întreprinderile individuale nu poți schimba fondatorul, ci doar la SRL-uri. Eu acum ar trebui să închid firma și să deschid alta, iar atât cât merg controalele, oamenii să fie dați afară. Nu am practic ieșire din situație. După ce au clasat prima dată, a intervenit deputatul Sârbu și e clar că de data asta s-a luat altă decizie. Au fost propuneri să trec la PD și chestiuni din astea. Se vede că nu am trecut și după asta s-au început toate problemele. Așteptăm actul de constatare, gătim pachetul de documente și le depunem la Curtea de Apel Chișinău”, a menționat Jereghi.

Consilierul: „În cazul acesta este doar o posibilitate, să lichideze întreprinderea”

La rândul său, Roman Gapeev, consilierul local care s-a plâns la CNI pe acțiunile primarului, totodată, fostul său contracandidat, tot el, angajat în cadrul Direcției dezvoltarea infrastructurii calității din cadrul Ministerului Economiei, ne-a spus că a acționat doar în conformitate cu legea.

Roman Gapeev
Roman Gapeev

Roman Gapeeev: „Prima decizie a CNI, cu mare stimă și respect, dar ea nu a fost emisă corect, pentru că nu s-au luat în considerare câteva lucruri foarte importante. Cu părere de rău, inspectorii din CNI nu au examinat corect, pentru că, din start, procura arătată de dl primar și în baza căreia s-a respins cererea mea a fost ilegală, pentru că cei din CNI nu au stat să examineze cadrul legal pentru a vedea că nu se poate de transmis drepturile respective altei persoane și că există doar o singură variantă, de a închide întreprinderea. Evident, a doua oară am descris toate aspectele juridice… Da, a doua oară m-am adresat prin intermediul unui deputat, dar eu deja eram gata. Am făcut investigația mea personală și am solicitat informații de la CÎS, care, în măsura posibilităților, s-a expus oficial. La demersul dlui deputat s-au admis anexele. Trebuia doar să citești răspunsul de la CÎS, plus la asta, argumentele suplimentare și totul era clar. Da, în cazul acesta este doar o posibilitate, să lichideze întreprinderea. El a avut posibilitatea s-o facă, dar practic un an a trecut și el nu și-a bătut capul. Întreprinderea activa, de asta, ce să fac? Am fost rivali, este evident. Mulți o să spună că, mă rog, eu sunt cel mai mare dușman al lui, dar dacă o să atrageți atenția și o să mergeți în sat să întrebați, la moment, toate persoanele care au căzut în atenția mea și au fost, sau demise, sau criticate, sau trase la răspundere, sau au fost pornite cauze penale, toate au avut un temei argumentat. Eu mă lupt doar pentru dreptate. N-am de gând să apăr interesele cuiva politice pentru că satu-i sat. La nivel național, poți face una. Dar, în sat, noi rămânem, continuăm să trăim… și nu putem face ceva fără să ne gândim. Cu părere de rău, legea din 2008 așa spune, că trebuie lichidare. Atunci, legiuitorul nu s-a gândit la alternative. Asemenea caz e un precedent mare și poți merge pentru schimbarea legislației. Dar, vă propun să verificați activitatea primarului pe tot parcursul anului… Toate persoanele din Primărie au fost angajate pe criterii politice”.

Eugeniu Vițu, purtător de cuvânt, CNI: „E vorba că atunci, dl Jereghi, a mers la CÎS, a depus un demers prin care solicita ca administrator să fie feciorul său, pe perioada lichidării întreprinderii. După ce a primit decizia CNI-ului, el a uitat că trebuie să finalizeze procesul de îndepărtare a sa de la funcția respectivă. Dar, situația nu s-a epuizat, iar CNI-ul, fiind sesizat, a luat decizia ca actul de constatare să fie în defavoarea lui”.

Datele de la CÎS arată că ÎI „Jereghi Victor” a fost fondată și înregistrată la data de 6 mai 2008 de către Victor Jereghi, pe str. Păcii 1, s. Bulboacă, r. Anenii Noi. Aceasta are un capital social de 0 lei, iar informația despre datele din ultimul raport financiar lipsește.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.