Discuții în contradictoriu la Parlament între activiști și Sergiu Sârbu: „Auzi tu, clovnule, am să-ți spun acuș cine-i agramat”

Schimb de replici și acuzații reciproce în ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din 7 martie.  Ședința a fost întreruptă după discuții în contradictoriu între membrii Comisiei și activiștii civici Valeriu Pașa și Ștefan Gligor.

Valeriu Pașa, activist civic și expert în cadrul comunității WatchDog, și Ștefan Gligor, avocat și director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale, au solicitat membrilor Comisiei să-și expună părerea față de subiectul de pe ordinea de zi care presupune că membrii Comisiei urmează să formuleze în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) o opinie privind interpretarea unor norme din Codul Electoral. Aceste norme se referă la posibilitatea cetățenilor de a iniția un referendum legislativ și la necesitatea ca rezultatele unui referendum să fie aprobate de Parlament.

Deputatul PDM, Sergiu Sârbu, a propus Comisiei să formuleze o opinie în care să menționeze că cetățenii nu au dreptul decât să inițieze referendumuri constituționale, pentru modificarea legii supreme în stat, nu și referendumuri legislative. Democratul și-a argumentat propunerea prin faptul că legislația națională stipulează că autori ai inițiativelor legislative sunt doar deputaţii, preşedintele țării și Guvern, pe când cetățenii își realizează acest drept prin intermediul aleșilor trimiși în Parlament. Totodată, Sergiu Sârbu a menționat în acest sens că și rezultatele referendumului ar trebui aprobate de către Legislativ.

Propunerea a generat critici din partea deputatului PLDM, Tudor Deliu. Acesta a replicat că „suveranitatea aparține poporului direct sau prin intermediul instituțiilor”, iar această decizie ar limita drepturile cetățenilor.

Părerea la acest subiect au solicitat să și-o expună activiștii prezenți în ședința Comisiei. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, a invocat faptul că aceștia au dreptul doar să asiste la ședință, nu și să se implice în activitatea Comisiei. Aceasta a fost contrazisă de liberal-democratul Tudor Deliu, care a invocat că „procesul transparent în Parlament nu înseamnă să fii mut”. Membrii Comisiei însă au refuzat să asculte activiștii. Tudor Deliu a declarat că nu va vota o astfel de decizie, pe care ulterior CEC ar putea să o invoce drept motiv pentru a nu permite cetățenilor să inițieze referendumuri legislative. În semn de protest, Tudor Deliu a părăsit sala de ședințe.

Raisa Apolschii a menționat că opinia Comisiei juridice, numiri și imunități este una de ordin consulatativ pentru Comisia Electorală Centrală (CEC) și nu poate fi invocată drept motiv pentru adoptarea unei decizii.

După schimburi de replici între activiști și membrii Comisiei, unul dintre activiști a declarat că „acest joc”  afectează  respectarea drepturilor omului în stat și l-a numit de Sergiu Sârbu „agramat”.

„Auzi tu, clovnule, am să-ți spun acuș cine-i agramat”, a reacționat Sergiu Sârbu și ulterior a părășit sala de ședințe, iar Comisia a luat o pauză de câteva minute.

Reveniți în sală, deputații au strigat către activiști „Afară!”.  Președina Comisiei, Raisa Apolschii a declarat că nu va transforma ședința în circ.

Răspunsul pentru CEC a  fost votat de șase deputați. Trei deputați s-au abținut.

„Subiectul a fost epuizat, sunteți liberi”, a enunțat Raisa Apolschii către activiști.

Sergiu Sârbu a replicat „Hai, du-te, du-te și vorbește afară în fața camerelor!”.

Ulterior, deputații au felicitat deputatele cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii și le-au dăruit flori. „Trebuia să chemăm paza”, a punctat Raisa Apolschii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. pe nevolnice maini a incaput sireaca tara! Cunoasteti deosebirea dintre Egiptul Antic si si Republica Moldova “moderna”. uzurpata de actuala guvernare? In Egipt, mumiile stau in cosciuge; in RM , astazi, mumii costumate, mumii sfertodocte si cu gura mare o fac pe democratii cei cucernici, tronand vulgar in fotolii de deputati, mestecand microfoane, sau in scaune ministeriale. Pe niste deputati cu nume de imprumut (democrat, cica) si care si-au gnnflat haita cu asupra masura , adica pe o majoritate de paie, facuta, nu nascuta, dupa chipul si asemanarea stapanului tiran si penal, nu se poate sprijini tara, nici Occidentul. Astia, gen bufonul executant Sarbu si alti catei supusi, sunt mai primejdiosi, deseori, decat bratanii lor din hopozitia dodonista. Cu manierele lor dictatoriale, cu amorul lor propriu bolnavicios, cei din hala de vechituri , zis pd, nu sunt capabili nici sa guverneze, nici sa colaboreze, nici sa faca parlamentarism ca lumea.

  2. Maxim

    Asta-i circ pentru camera, societatea civila nu a venit la negocieri, dar pentru a provoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *