Declarația Asociației Naționale a Jurnaliștilor este falsă

Comunicatul de presă remis ieri mai multor instituții media, în care aşa zisa Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova susţine iniţiativa de lege privind reforma audiovizualui este un fals, anunţă preşedintele acestei asociaţii Sergiu Praporşcic.

Proiectul de lege care a fost catalogat de mai multe instituţii şi experţi media ca o nouă tentativă de intimidare a libertății presei, tentativă camuflată sub lupta cu propaganda din afara ţării a fost votat, miercuri, 1 aprilie 2015, în ședința Comisiei mass-media din Parlament.

Documentul prevede un șir lung de modificări la Codul Audiovizualului. Pe lângă faptul că s-ar limita propaganda rusească în țara noastră, deputații au inclus, tacit, fără a discuta public subiectul, amendamente care vizează activitatea jurnalistică, în special, de investigație, prin impunerea unor restricții. Ieri, mass-media a primit un comunicat nesemnat din partea unei organizații necunoscute, numită Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova, prin care se spune că această organizație susține inițiativa Parlamentului de modificarea Codului Audiovizualului. Imediat, două posturi tv Publica tv şi Prime tv, controlate de democratul Vladimir Plahotniuc, au emis ştiri despre faptul că acestă iniaţitivă este susţinută de Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova.

Potrivit registrului organizațiilor neguvernamentale al Ministerului Justiției, o asemenea organizație a fost înregistrată în anul 2009 la Chișinău, pe adresa str. Corobceanu, 17 (un sediu al PPCD, actual sediu al „Flux-Special” SRL), iar președintele organizației este jurnalistul Sergiu Praporșcic, care la acel moment lucra la ziarul PPCD Flux, iar cum anunţă pagina de facebook a acestuia, în prezent lucrează editor la Publika TV.

Îniţial contactat de noi Sergiu Praporşcic nu a putut să ne spună dăcă asociaţia condusă de el a emis un astfel de comunicat, motivând că el a fost plecat din Chişinău şi nu cunoaşte “dacă ceilalţi membri l-au susţinut. Eu nu susţin un astfel de proiect, dar voi consulta pe ceilalţi membri ai asociaţiei şi voi vedea.” Totodată acesta nu a putut să ne spună cine sunt aceşti membri.

Ulterior Praporşcic a revenit cu o precizare că „celalţi membri ai Asociația Națională a Jurnaliștilor nu au susţinut o astfel de iniţiativă. Nici eu nu o susţin, mai ales că eu lucrez la un post de radio care cade sub incidenţa acestei legi. Lucrez pentru Russsia Today şi cum înţeleg dintre posturile care ar urma să fie închise ar fi şi studioul Sputnik care intră în reţeaua Russia Today. Sigur, asociaţia nu a emis nicio declaraţie în susţinerea acestui proiect”, a afirmat Praporşcic.

Vezi mai jos comunicatul :

Comunicat de presă

Considerăm că inițiativa legislativă de modificare a Codului audiovizualului înregistrată azi în Parlament de către mai mulți deputați ai majorității parlamentare este un pas înainte pentru alinierea mass-media din Republica Moldova la normele audiovizuale din Uniunea Europeană.
În același timp, s-a dat un semnal așteptat de multă vreme că există voința politică pentru a se elimina din peisajul mediatic audio-vizual propaganda externă ostilă Moldovei. Credem că orice emisiuni TV din străinătate care oferă cultură sau divertisment trebuie în continuare menținute pentru publicul telespectator, dar mesajele extremiste, anti-naționale, separatiste – nu.
Salutăm în același timp mărirea conținutului de produs autohton în mass-media audio-video. Este un lucru pozitiv, care – alături de mai buna promovare a limbii române – vine atât în beneficiul telespectatorilor din Moldova, cât și în beneficiul oamenilor de media din țara noastră.
Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova susține acest proiect de lege și consideră că el poate fi îmbunătățit în urma discuțiilor parlamentare. Ne exprimăm disponibilitatea să oferim Legislativului punctele noastre de vedere în acest sens.
Solicităm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, în special celor care se definesc drept susținători ai vectorului european, să voteze acest proiect în interesul dezvoltării în sens european a țării noastre.
Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova
1 aprilie 2015

A.B.

sursa foto: agerpres.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Leonid Moldovanu

  Da nu va pare ca false sunt aberatiile lui capitan raportor ?, care mai mult ca este in slujba intereselor propagandei ruse. Pina la urma care totusi este ideea, sau mai propagam inca vre-o 25 de ani propaganda rusa.

  • Dumitru de la Cahul

   Precis ca primeste bani pentru de la ambasada rusa de a apara interesele propagandonilor rusi. Acest proiect de lege presupunere modernizarea si profesionalizarea televiziunilor din tara, dezvoltarea acestora, iar cel mai important punct este interzicerea propagandei politice straine pe teritoriul tarii nooastre.

  • Aliona Borta

   mai mult ca false, chiar intr-un fel declaratii de interes personal, cam ca si raportul de alternativa a lui Chiril Lucinschi, care mima doar combaterea propagandei sau schimbari de standartizare europeana dar d efacto nu facea decit sa schmbe doua cuvinte nu si esenta, chiar simpla prevedere:” sa nu difuzeze la 100% continut extern” de parca 99,99% ar fi permisibil…

 2. VladimirAfanasiev

  Menirea comisiei mass- media din Parlament , este , pare-mi-se, de a ocroti sănătos libertatea cuvântului , de a patrona (educa ) intelegență în exprimare,fără ca cineva să admită atac neîntemeiat la persoană sau , prin manipulare, SĂ ADUCĂ DAUNĂ ȚĂRII ȘI DEMNITĂȚII NAȚIONALE etc.etc. În concepția mea PRESA este o continuitate logică ,un COPIL al COMISIEI vizate. Dar dacă după scăldătoare , odată cu apa , se aruncă din albie și COPILUL, învoluntar te gândești și la Asociație, dar și la Comisie

 3. Dorel Donici

  se politizeaza deja, si asta is niste prostii, care se pot face in urma lor, este un proiect, societea civila poate veni cu unele propuneri la acest subiect deputatii tot, deci care e problema ? sau poate cineva nu vrea sa stopeze aceasta propaganda ruseasca.

 4. VladimirAfanasiev

  ”… Înterzicerea propagandei politice străine pe teritoriul țării noastre ” , stimate domn, e aceiași poveste,când în URSS se interzicea ”Vocea Americii ”, ”Svoboda ”, ” Europa Liberă ”… Ar fi mult mai bine dacă am avea o sănătoasă ideologie de combatere a răuvoitorilor. Pentrucă atunci,când săptămânalul ZdG un an de zile,prin materialele publicate , intens și sistematic ne arata avantajele Uniunii Europene, iar din altă parte auzim că ” în 2015 noi nu vom depune cerere de ad. la UE”,cum în așa caz poți uita PROPAGANDA POLITICĂ INTERNĂ din campania electorală ?!

 5. Ion

  Oameni buni, nu va pare bizar ca acest proiect de lege sa fie initiat dupa ce presa a dat si dovezi cu privire la fraudele (furturile) comise la nivel national de cei de “sus”?

 6. VladimirAfanasiev

  Merită atenție mesajul dl.Donici, numaică trebuie să conștientizăm, că propaganda ,fie ea a cui n-ar fi , este uneori împosibil de stopat.Propaganda răutăcioasă și antinațională trebuie combătută.. SĂ ne amintim cu câtă ușurință și elan am scandat lozinca , cu dibăcie aruncată de cineva: CEMODAN; VOKZAL, ROSSIA…Sau alte exemple : Omagierea poeților Eminescu și Pușkin, Ziua blinelelor și Hora Unirii… Mă refer la prezența masivă a unora și absența la fel de masivă a altora. E BINE SĂ ȘTIM : darea afară din clasă a elevului obraznic ,nu-l poate face mai bun. Să căutăm soluții,să aplicăm metodologii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *