Migrația deputaților. De unde și către cine au plecat deputații din actualul Parlament?

De la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 și până în prezent, mai mulți deputați și-au părăsit partidele pe care le-au reprezentat atunci când au acces în Parlament. Cel mai puțin de pe urma migrației deputaților a avut de suferit Partidul Socialiștilor (PSRM), care au pierdut doar un deputat, iar cei care au câștigat cei mai mulți deputați au fost democrații (PDM).

Conform rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, PSRM avea 25 mandate, PLDM — 23, PCRM — 21, PDM — 19 şi PL — 13. De atunci, componența numerică a fracțiunilor a suferit schimbări radicale. Potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului, PDM a ajuns la 39 deputați, PSRM are 24 de deputați, PL a rămas cu 8, PCRM cu 7, iar PLDM mai are doar 5 deputați. Restul de 18 deputați sunt neafiliați.

 

În 2017, cinci din cei 13 deputați ai Partidului Liberal au părăsit fracțiunea. Este vorba despre Lilian Carp, Vladimir Cernat, Iurie Dârda, Artur Gutium și Oleg Ogor. Partidul condus de Mihai Ghimpu a rămas astfel cu doar 8 deputați în Parlament: Ion Apostol, Valerian Bejan, Roman Boţan, Ion Casian, Petru Cosoi, Mihai Ghimpu, Ştefan Vlas și Alina Zotea.

Celor 19 deputați ai Partidului Democrat din Moldova, aleși la 28 noiembrie 2014, li s-au alăturat:  Angel Agache, Ion Balan, Galina BalmoşAlexandr Bannicov, Iurie Chiorescu, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena Gudumac, Vladimir Hotineanu, Violeta Ivanov, Nicolae Juravschi, Lidia Lupu, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Nae-Simion Pleşca, Petru Porcescu, Artur Reşetnicov, Sergiu Stati, Petru Ştirbate, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea, Anatolie Zagorodnîi.

Din rândul celor 25 deputați PSRM, în 2015 a plecat Lidia Lupu. Aceasta a aderat la PDM.

Din 21 de deputați, PCRM a rămas cu 7 – Elena Bodnarenco, Oxana Domenti, Vasili Panciuc, Maria Postoico, Oleg Reidman, Inna Şupac și Vladimir Voronin. Astfel, 14 deputați au părăsit acest partid în 2015 -Galina Balmoş, Alexandr Bannicov, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena Gudumac, Violeta Ivanov, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Petru Porcescu, Artur Reşetnicov, Sergiu Stati, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea, Anatolie Zagorodnîi.

În Partidul Liberal Democrat din Moldova din 23 de deputați, au rămas 5 –  Maria Ciobanu, Grigore Cobzac, Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc și Iurie Ţap. În 2015, partidul a fost părăsit de către Eugen Carpov, Iurie Leancă, Nicolae Juravschi, Petru Ştirbate. În 2016, din PLDM au plecat Ion Balan, Ştefan Creangă, Valeriu Ghileţchi, Aliona Goţa, Octavian Grama, Vladimir Hotineanu, Gheorghe Mocanu, Nae-Simion Pleşca și Mihaela Spatari. În 2017, din același partid au mai plecat Angel Agache,  Eugen Bodarev, Iurie Chiorescu, Simion Grişciuc, Nicolae Olaru.

În prezent, PPEM este reprezentat de doi deputați în Parlament – Eugen Carpov și Iurie Leancă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Dromihetes

    Transfugii sunt trădătorii electoratului. Personal am votat un partid fiindca acolo eram un coleg de studii. De cateva ori am dialogat cu el.. A ramas acelasi Sincer si Corect. Daca si el ar fugi in alte franctiuni ar fi o demoralizare. Poate si asta o vor unii transfugi.. Lumea sa nu mai voteze… Sistemul electoral e putred fiindca nu stie nimeni cine este ELECTORATUL autentic. Cel din liste sau cel care la moment se afla in stat si vrea sa voteze… Aici e problema. E nevoie de elaborat un registru al electoratului, cum au comisariatele militare pentru recruti. Sa stim cine sunt si cand ei pleaca peste hotare. Pe cine sa mizam la alegeri

  2. ivancelgroaznic

    ” Transfugii sunt trădătorii electoratului. ” Adevarata observatie. Ei nu respecta pe nimeni, nici un electorat, ci numai pe ei, pentru buzunaru lor, acolo unde le este lor bine si pot face afaceri grase pentru ei. asta este adevaru, chiar daka este neplacut. Ar trebui sa eziste o lezhe care sa interzica acest turism politik shi sa pedepseaska pe cei cari il praktica shi sa nu le mai dea voe sa participe la alezheri. Pentru asta trebe fakut referendum si pentru impichment la Dodon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *