Cui aparține Fundația care a comandat sondajul IMAS în care cetățenii apreciază cel mai mult activitatea lui Dodon, Filip, Șor și Plahotniuc

Sondajul prezentat de IMAS care arată că cetățenii R. Moldova apreciază cel mai mult activitatea președintelui Igor Dodon, a premierul Pavel Filip, a comunistului Vladimir Voronin, a primarului de Orhei Ilan Șor și a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc a fost făcut la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, asociație fondată în 2017 de mai mulți apropiați ai Partidului Democrat din Moldova. La fondare, în funcția de președinte a Fundației a fost desemnată Cristina Balan, actuala ambasadoare a R. Moldova în SUA, fostă vicepreședintă a Partidului Democrat din Moldova.

Așa arată pagina de start a Fundației pentru o Democrație Modernă

„Fundaţia pentru o Democraţie Modernă, o iniţiativă a unui grup de experţi şi lideri de opinie din R. Moldova, ce împărtăşesc valori de centru-stânga în spirit pro-european, a fost lansată astăzi la Chişinău, în prezenţa reprezentanţilor clasei politice, ai mediului academic, analiştilor politici, mass-media. Cristina Bălan, preşedintele FDM, a declarat că noua organizaţie are un obiectiv important de a contribui la dezvoltarea societăţii civile şi a clasei politice din Moldova, prin asigurarea unei platforme largi de dialog şi resetarea percepţiilor legate de natura şi scopurile politicii de centru-stânga”, se spune pe site-ul Fundației, la lansarea ei, în octombrie 2017.  În textul de prezentare al Fundației sunt înserate mai multe opinii, printre care cea a vicepreședintelui PDM, Marian Lupu și a deputatei Valentina Buliga. Fundaţia pentru o Democraţie Modernă (FDM) este o organizaţie neguvernamentală şi independentă, care îşi propune dezvoltarea societăţii civile şi modernizarea clasei politice din Republica Moldova în baza normelor democratice, anunță Fundația.

Pe site-ul Fundației, ultimul eveniment datează din luna februarie 2018. La ultimele evenimente au participat mai mulți reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova, fapt vizibil în special din fotografiile postate pe pagina electronică a Fundației. 

Apariția Fundației a fost marcată și de o știre la Publika TV, post de televiziune care aparține lui Vladimir Plahotniuc, președintele PDM.

Un sondaj prezentat de Institutul  IMAS (condusă de Doru Petruzi) miercuri, 14 noiembrie 2018, la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă arată că, dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare, Partidul Socialiștilor ar obține 22,1%, iar pe locul doi s-ar situa Partidul Democrat din Moldov a cu 13,7%. Partidele de opoziție extraparlamentare ar obține sub 8%: Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – 7,1%, iar Partidul Acțiune și Solidaritate  – 6,4%. Alte partide nu ar accede în Parlament.

La un alt capitol, respondenții ar fi fost întrebați cum evaluează activitatea politicienilor. În topul preferințelor s-ar regăsi Igor Dodon, Pavel Filip, Vladimir Voronin, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Irina Vlah. Aceștia sunt urmați de Zinaida Greceanîi, Dorin Chirtoacă și Andrian Candu, care sunt în fața liderilor opoziției Andrei Năstase și Maia Sandu.

Conform datelor Barometrului Opiniei Publice (BOP) pentru perioada aprilie-mai 2018, realizat de Centrul de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice (CIVIS) la comanda Institutului de Politici Publice, la întrebarea „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, pentru ce partid aţi intenţiona să votaţi?”, 26% din respondenți au optat pentru Partidul Socialiștilor, 12% au numit Partidul Acțiune și Solidaritate, iar pe locul trei s-a clasat Partidul Democrat, cu 7%.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, pentru ce partid aţi intenţiona să votaţi? (BOP, aprilie-mai 2018): PSRM – 26%; PAS – 12%; PDM – 7%; PPDA – 5%; PCRM – 4%; PPEM – 2%; PUN – 2%; PL – 1%; PLDM – 1%; PN – 1%.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lider Moldovan

    Este tot așa, ca și cum pe dracu l-ai întreba, dacă-i bun talpa iadului! Este foarte bun, ba chiar îi mult mai bun ca Dumnezeu, va răspunde dracu, deși pentru dracii PD-iști din RM talpa iadului Plahotniuk și este Dumnezeul lor! El îi hrănește!

    MAI PE SCURT SUNTEM ȚARĂ CAPTURATĂ DE TALPA IADULUI PLAHOTNIUK ȘI PUNCTUM!

  2. Reporter

    Fundaţia pentru o Democraţie Modernă? Din FOTOGRAFIE recunoscându-i pe fondatori ași numi-o mai degrabă Fundația pentru o Prostituție Politică Modernă! Fiecare într-un fel sau altul se hrănește din treuca talpei iarului pentru R.Moldova PLAHOTNIUK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *