Confuzie la ANI: Donciu s-a autoproclamat președinte interimar, Parlamentul spune că nu ar avea dreptul

Situație confuză în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Anatolie Donciu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Integritate (CNI) anunță, într-un comunicat de presă că va deține interimatul funcției de președinte al ANI până la numirea unui nou șef. De cealaltă parte, Direcția Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului într-o scrisoare adresată lui Victor Strătilă, vicepreședintele instituției, anunță că Donciu nu ar avea dreptul să ocupe funcția de președinte interimar, pentru că mandatul său a expirat.

Joi, 25 octombrie 2017, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul Autorității Naționale de Integritate se precizează că „la 25 octombrie 2012, prin Hotărârea Parlamentului nr. 225, Anatolie Donciu a fost numit în funcția de membru al Comisiei Naţionale de Integritate și în aceiași zi, prin Hotărârea Parlamentului nr. 226, el a fost numit în funcția de preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate. Odată cu reorganizarea instituției, din 01.08.2016, Anatolie Donciu este președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integrtiate. Potrivit prevederilor legislației în vigoare, și anume, Legea nr. 199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, articolul 7, alin. (3) este stipulat că ”în cazul în care termenul regulamentar de exercitare a mandatului expiră sau a expirat, iar succesorul de competenţă nu intră în exercitarea mandatului, demnitarul continuă să-şi exercite mandatul până la ocuparea funcţiei de către succesorul de competenţă”. Respectiv, Anatolie Donciu urmează să-și exercite atribuțiile de președinte în exercițiu al Autorității până la data numirii în funcție a noului președinte al ANI”, se anunță în comunicatul ANI.

Printr-un răspuns solicitat și primit de Victor Strătilă, vicepreședintele în exercițiu al ANI și fostul președinte al Comisiei Naționale de Integritate de la Comisia Juridică, Numiri și Imunități din cadrul Parlamentului R. Moldova, la subiectul „procedurii legale de constatare a încetării mandatului de președinte și de membru al CNI”, se menționează însă că Donciu nu ar putea deține interimatul funcției de președinte al ANI.

„În concluzia, după ce au interpretat legislația, reprezentanții Comisiei, printr-un răspuns semnat de Raisa Apolschi, președinta Comisiei menționează că „reieșind din cele expuse, la expirarea mandatului de membru al ANI, încetarea mandatului de drept de membru al CNI și încetarea raporturilor de serviciu se constată de către președintele CNI/președintele în exercițiu al ANI, iar în cazul expirării mandatului președintelui CNI, încetarea mandatului de drept de membru al CNI și respectiv, de președinte al CNI și încetarea raporturilor de serviciu se constată de către vicepreședintele CNI prin emiterea unui ordin intern”.

Anterior, Comisia preciza că mandatul lui Donciu a expirat la 25 octombrie și nu putea fi prelungit, iar mandatul lui Strătilă expiră la 28 februarie 2018.

Reprezentanții Parlamentului menționează însă că răspunsul poartă doar un caracter consultativ și nu poate fi prezentat în instanța de judecată. Victor Strătilă susține însă că reprezentanții ANI au refuzat să înregistreze în cancelaria instituției răspunsul primit de la Parlament, dar și să pregătească un ordin prin care să constate expirarea mandatului de membru al CNI.

Consiliul de Integritate al ANI nu a putut alege un președinte, deși a anunțat un concurs în acest sens cu aproape un an în urmă. La începutul lunii octombrie, doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț au fost anunțați că nu au trecut testul de poligraful, astfel că s-a anunțat un nou concurs pentru șefia ANI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. paulică

  Da zice-ți mersi că nu s-a proclamat coordonator suprem. Că unul avem, da cu doi ce ne-am fi făcut?

 2. ivancelgroaznic

  ” Anterior, Comisia preciza că mandatul lui Donciu a expirat la 25 octombrie și nu putea fi prelungit, iar mandatul lui Strătilă expiră la 28 februarie 2018. ”
  La ashti tovarashi, , stinga nu vede ce face dreapta. La fel, chipuri, conduc shi tara. Fiecare face ce vrea shi se crede al mai mare si mai tare presedinte peste toti, Cine uzurpeaza pe Dodon din preshedinte ?

 3. Reporter

  Numai ce PrimeTV a anunțat că Dodon l-a invitat pe președintelui României Klaus Iohanis să efectueze o vizită oficială în Republica Moldova. Dodon trebuie să-și ceară oficial scuze public de la președintele României pentru numeroasele învinuiri neîntemeiate la adresa României și pentru a dovedi că este sincer să se bierbierească pe cap și să se deie cu cenușă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *