Concursul pentru funcția de procuror general: Maia Sandu spune că a așteptat să fie selectați mai mulți oameni din societatea civilă

Șefa Guvernului, Maia Sandu, susține că a așteptat ca pe lista scurtă a preselecției candidaților pentru funcția de procuror general să fie incluși mai mulți reprezentanți ai societății civile.

„Pledez pentru transparență şi sper ca înregistrările interviurilor să fie făcute publice. Voi solicita maximă transparență şi de-acum încolo”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeași rețea socială, ministra Justiției, Olesea Stamate, nota că prin propunerea a patru, ci nu doi candidați, dintre care trei sunt procurori sau foști procurori, „au fost spulberate orice dubii vizavi de intenția guvernului de a limita competență CSP în selectarea candidaților”

„Sper că vă veți convinge de obiectivitatea aprecierii, vizualizând înregistrarea video a interviurilor, care va fi disponibilă începând cu a doua jumătate a zilei de mâine”, a reacționat Stamate.

Cei patru candidați la funcția de procuror general selectați de comisie pentru a fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) sunt: Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

Conform regulamentului, CSP va desfășura interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *